Ruşii protestează împotriva instituirii lui Putin

Poliţia rusă s-a ciocnit violent cu protestatarii la un miting pe 6 mai, în ajunul revenirii lui Vladimir Putin  la Kremlin, pentru un al treilea mandat
Poliţia rusă s-a ciocnit violent cu protestatarii la un miting pe 6 mai, în ajunul revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, pentru un al treilea mandat (Natalia Kolesnikova / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
07.05.2012

Duminică, zeci de mii de ruşi s-au adunat la Moscova, pentru a protesta în timpul instituirii lui Vladimir Putin ca preşedinte.

Poliţia a suprimat protestatarii, bătând demonstranţii şi efectuând numeroase arestări, a raportat agenţia de stat Ria Novosti. Protestatarii au scandat "Rusia fara Putin!", printre alte lozinci.

Putin a fost ales în martie pentru un al treilea mandat la Kremlin, în cadrul unor alegeri disputate.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat pentru agenţia de ştiri că circa 250 de persoane au fost arestate.

"Poliţia a fost prea blândă", a fost citat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. "Aş fi vrut să fi fost mai dură."

Demonstranţii din portul la Pacific al oraşului Vladivostok au purtat un sicriu negru pe străzi, cuvântul "democraţie" fiind scris pe el, a raportat Reuters.

În Moscova, liderii de opoziţie şi corespondenţi Ria Novosti au declarat că cel puţin 50.000 de oameni au participat la protest. Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că doar 8000 de persoane au fost prezente.

"Istoria ne arată că dacă o persoană conduce pentru o lungă perioadă de timp, mai ales folosind metodele unui dictator, nu are loc nimic bun pentru ţară", a declarat un bătrân de 85 de ani din Moscova, care s-a prezentat drept Alexandru, pentru Reuters.

"Am avut încredere în Putin atâta timp cât a condus în limitele Constituţiei, dar legea noastră limitează preşedinţia la două termene consecutive. El şi clovnul lui (preşedintele în exerciţiu Dmitri) Medvedev au scuipat pe lege", a relatat un alt protestatar, Andrei Asianov, pentru agenţia de ştiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor