Rusia: Sute de oameni protestează împotriva măririi vârstei de pensionare

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Sute de persoane în Estul Îndepărtat al Rusiei au răspuns apelului politicianului din opoziţie Aleksei Navalnîi de a protesta împotriva planurilor guvernului de mărire a vârstei de pensionare.

Peste 500 de persoane s-au adunat duminică în Birobidzhan, afişând pancarte pe care erau scrise slogane precum “Pensionarul înfometat este ruşinea statului”, potrivit RFE/RL.

În timpul protestului din Piaţa Lenin, manifestanţii au cerut autorităţilor să renunţe la un proiect de lege privind reformarea sistemului de pensii, să nu mai crească preţurile la benzină ş nici TVA-ul.

În 16 iunie, guvernul rus a depus un proiect de lege care prevede mărirea vârstei de pensionare de la 60 la 65 ani până în 2028 pentru bărbaţi şi de la 55 la 63 pentru femei până în 2034. Schimbările vor fi treptate şi vor intra în vigoare în 2019.

În 19 iunie, Navalnîi a cerut ruşilor să protesteze pe 1 iulie împotriva proiectului legislativ, susţinând că este un “jaf” şi o crimă împotriva cetăţenilor.

Navalnîi, un cruciat anticorupţie şi critic vocal al Kremlinului, a declarat că susţinătorii săi au depus cereri pentru ca autorităţile să permită întruniri publice în 20 de oraşe.

Dar cererile nu au fost înregistrate în niciunul dintre cele 11 oraşe care găzduiesc meciuri de fotbal în cadrul Cupei Mondiale, care se desfăşoară în perioada 14 iunie-15 iulie, a precizat Navalnîi.

Majoritatea demonstraţiilor sunt interzise în timpul Campionatului Mondial de Fotbal în acele oraşe, printre care se numără Moscova şi Sankt Petersburg.

Propunerea privind mărirea vârstei de pensionare a înfuriat mulţi cetăţeni ruşi.

Până în 1 iulie, aproximativ 2,6 milioane de persoane au semnat o petiţie pe website-ul Change.org împotriva planurilor Kremlinului de a mări vârsta de pensionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe