Trump nu exclude recunoaşterea anexării Crimeei de către Rusia

Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Cu două săptămâni înaintea unui summit planificat cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele american Donald Trump refuză să excludă recunoaşterea anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

Întrebat de reporteri în Air Force One, vineri seara, dacă sunt reale informaţiile potrivit cărora el ar renunţa la opoziţia îndelungată a Washingtonului faţă de anexarea Crimeei, Trump a declarat: „Vom vedea”, potrivit RFE/RL.

Trump o oferit un răspuns similar când a fost întrebat dacă va lua în considerare suspendarea sancţiunilor aplicate de SUA împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene. El a precizat că obiectivul summitului său cu Putin este îmbunătăţirea relaţiilor ruso-americane, care sunt puternic deteriorate.

„Vom vedea ce va face Rusia”, a afirmat preşedintele american.

Aparenta disponibilitate a lui Trump de a lua în considerare ridicarea penalizărilor impuse asupra Rusiei în 2014 pentru anexarea peninsulei Crimeea este manifestată pe fondul unor ştiri apărute în presă care au citat lideri europeni ca afirmând că Trump a susţinut în privat, la recentul summit G7, că peninsula ar trebui să fie parte a Rusiei deoarece majoritatea locuitorilor săi vorbesc limba rusă.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump a refuzat de asemenea să excludă recunoaşterea confiscării Crimeei de către Rusia, promiţând în repetate rânduri că va îmbunătăţi relaţiile dintre Washington şi Moscova.

Dar, de când a devenit preşedinte, Trump a aderat la poziţia adoptată de SUA în timpul predecesorului său Barack Obama, care a afirmat că anexarea Crimeei reprezintă o încălcare a legii internaţionale. Pe lângă penalizărie dure impuse de SUA împotriva Rusiei pentru mişcarea sa, Uniunea Europeană a lovit la rândul său Moscova, cu propriile sancţiuni.

Refuzul lui Trump de a confirma opoziţia SUA faţă de intervenţia ruşilor în Ucraina probabil va agita aliaţii europeni înaintea summitului NATO din iulie.

După întâlnirea NATO din 11 iulie, Trump intenţionează să zboare spre Helsinki pentru primul său summit unu-la-unu cu Putin, care va avea loc în data de 16 iulie.

Trump a programat întâlnirea cu Putin săptămâna aceasta, susţinând că este un efort de a inversa un an de relaţii tensionate în urma unor chestiuni care variază de la suportul ruşilor pentru presupusele atacuri chimice comise în Siria de regimul preşedintelui Bashar al-Assad până la utilizarea de arme chimice împotriva unui fost spion rus în Marea Britanie – caz în care Moscova a negat orice implicare, în ciuda învinuirilor aduse împotriva sa de Londra.

Trump a mai declarat în Air Force One, în timp ce se îndrepta spre New Jersey, că în timpul întâlnirii sale cu Putin va discuta şi despre presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

„Vom discuta despre Ucraina, despre Siria. Vom discuta despre alegeri... Nu vrem să manipuleze nimeni alegerile”.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat vineri reporterilor din Moscova că Putin este pregătit să îi spună lui Trump, aşa cum a mai făcut-o în cazul scurtelor întâlniri anterioare, că Rusia nu a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA.

Deşi acuzaţiile privind amestecul în alegeri au fost negate în repetate rânduri de Putin şi Trump, ele au declanşat în Washington câteva investigaţii, atât din partea unui procuror special cât şi din partea unor comisii congresionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe