Rusia susţine că a ucis liderul rebelilor ceceni şi doi militanţi

Forţele ruse au ucis joi pe liderul unuia dintre grupurile rebele care luptă pentru formarea unui stat islamist în Caucazul de Nord şi pe alţi doi militanţi, au relatat agenţiile de ştiri, citând comisia anti-terorism din Rusia, potrivit unui raport Reuters.

Un ofiţer de aplicare a legii a fost ucis şi un altul a fost rănit într-un schimb de focuri cu militanţii în cartierul Vedeno - una dintre regiunile cele mai afectate de două războaie separatiste din Cecenia după colapsul Uniunii Sovietice - au raportat acestea, citând comisia cunoscută după denumirea sa prescurtată NAK.

Liderul mort, Adam Khushalayev, care a adoptat numele Abu-Malik, era căutat de mai bine de un deceniu şi a preluat funcţia de şef al unui grup rebel după ce liderii săi au fost ucişi în ianuarie, a declarat NAK.

Liderii dinaintea lui - fraţii Khuseyn şi Muslim Gakayev - au fost acuzaţi de organizarea mai multor atacuri de profil înalt, cel mai recent fiind un atentat sinucigaş în care au fost ucişi patru soldaţi din Ministerul de Interne în luna august a anului trecut, potrivit NAK.

La mai mult de un deceniu după ce guvernul preşedintelui Vladimir Putin a restaurat controlul asupra Ceceniei, insurgenţii islamişti au pus în scenă atacuri frecvente în regiune.

Epicentrul violenţei s-a extins în ultimii ani din Cecenia către alte provincii, în principal zonele musulmane Inguşeţia, Daghestan şi Kabardino-Balkaria.

Jocurile Olimpice de anul viitor de la Soci vor avea loc în apropierea unei ţinte a grupului Caucasus Emirate, care a efectuat până acum mai multe atacuri sângeroase în centrul Rusiei.

Acest grup şi-a asumat responsabilitatea pentru un atac sinucigaş din cel mai aglomerat aeroport din Moscova în 2011, când au fost ucise 37 de persoane, şi pentru cele două atentate de la metroul din Moscova în 2010, în care au fost ucise 40 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe