Rusia şi Iranul finalizează un acord de tipul “petrol pentru energie”

(Captură Foto)

Oficialii ruşi se află în Teheran pentru discuţii finale asupra unui acord în valoare de câteva miliarde de dolari care include vânzări de petrol iranian către Rusia în schimbul electricităţii, a declarat un viceministru iranian al energiei.

Negocierile se desfăşoară la nivel de experţi şi vizează construirea de noi centrale electrice şi optimizarea unităţilor existente, în baza unui memorandum de înţelegere semnat în 2014, a declarat luni viceministrul iranian al energiei Houshang Falahatian.

Schimbul “petrol pentru electricitate” constituie o parte semnificativă dintr-un acord de 12 miliarde de dolari, în baza căruia Iranul va importa 500 de megawatti-oră (mWh) de energie din Rusia.

Falahatian a declarat că au avut loc negocieri şi cu Azerbaidjan, Armenia şi Georgia pentru sincronizarea structurilor de energie electrică pentru a se putea efectua transferul de electricitate rusă către teritoriul iranian.

De-a lungul săptămânilor recente, mai multe delegaţii de experţi ruşi au călătorit în Teheran pentru discuţii tehnice legate de finalizarea unei serii de proiecte comune privind generarea de energie electrică, a mai susţinut Falahatian. Proiectele respective includ, de asemenea, şi construirea în Iran de noi centrale termice şi pe cărbuni.

Iranul şi Rusia şi-au intensificat recent legăturile comerciale, în mijlocul sancţiunilor impuse de Occident împotriva ambelor economii.

În baza unei înţelegeri, cele două state au stabilit ca Rusia să vândă 500.000 de barili de petrol iranian pe zi, iar Iranul va folosi acei bani pentru a cumpăra bunuri precum oţel, grâu şi echipamente din Rusia şi alte naţiuni eurasiatice, şi anume Kazahstan şi Belarus.

“Există o voinţă politică la cel mai înalt nivel în Iran pentru a extinde relaţiile economice cu Rusia. Cred că este de asemenea bine să se dezvolte relaţiile economice ale Iranului cu Rusia, China, India şi alte economii în curs de dezvoltare”, a declarat ministrul iranian al petrolului Bijan Zangeneh.

Între timp, Rusia cumpără produse lactate, carne şi peste din Iran după ce a impus propriile sale sancţiuni asupra importurilor alimentare din Europa, SUA, Australia şi Canada ca răspuns la sancţiunile occidentale.

Viceministrul iranian al agriculturii Hassan Salehi a declarat că exporturile a 20.000 de tone de produse către Rusia, incluzând peşti şi creveţi conservaţi şi îngheţaţi, vor fi demarate în luna iraniană Mordad, care începe în 23 iulie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe