Rusia: Putin slăbeşte, 'buldogii puterii' se sfâşie între ei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Kremlinul a observat în sfârşit un lucru evident, despre care vorbeau de ani criticii lui Vladimir Putin: Rusia este cuprinsă de cleptocraţie, devenită fundament real al ordinii în imperiu. La prima vedere, nimic nou. Încă la sfârşitul secolului al XVIII-lea, istoricul şi omul de litere Nikolai Karamzin, întrebat în timpul călătoriei sale prin Europa despre 'Ce se aude în patrie?', răspundea laconic: 'Se fură'. Astăzi, zeci de milioane de telespectatori privesc cu sufletul la gură buletinele de ştiri de pe posturile federale de televiziune, care s-au transformat în mod inopinat într-o cronică a infracţionalităţii în rândul elitelor, începând să spună ceea ce mulţi ani a fost ţinut ascuns, constată cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

Ministrul rus al apărării Anatoli Serdiukov a furat, împreună cu amantele sale, miliarde de ruble, a vândut contra mită case, cazărmi şi clădiri de şcoli militare, dar şi, după cum scria Moskovski Komsomoleţ, 'o mulţime de secrete militare'. Fostul ministru al agriculturii Elena Skrînnik, împreună cu familia sa, a furat un miliard de euro şi a fugit pe Coasta de Azur. Fostul ministru-adjunct al dezvoltării regionale al Rusiei, Roman Panov, a fost arestat în legătură cu suspiciuni privind înstrăinarea a 15 miliarde de ruble, în timpul organizării summitului Cooperării Economice Asia-Pacific de la Vladivostok. Alte 6,5 miliarde de ruble au fost furate - deocamdată nu se ştie de cine - din bugetul destinat elaborării sistemului naţional de navigare GLONASS... Atâtea scandaluri răsunătoare într-o singură lună, comentează cotidianul polonez.

Ce se întâmplă? Puterea rusă a declarat război corupţiei? S-a îndeplinit visul comuniştilor radicali cu privire la 'adierea revigorantă a anului 1937', perioada marilor epurări, când Stalin 'făcea ordine' în ţară, punând la zid sute dintre foştii săi apropiaţi, iar împreună cu ei sute de mii de rude, cunoscuţi şi subalterni ai acestora? Nu. Şi nu doar din cauza declaraţiei lui Putin, conform căreia 'în Rusia nu este acum anul 1937', declaraţie ce a fost interpretată la Moscova ca o promisiune de a nu-l trimite pe Serdiukov după gratii, ci în primul rând pentru că Putin nu este capabil să înceapă o luptă adevărată împotriva corupţiei, este de părere ziarul polonez.

Potrivit Gazeta Wyborcza, pe vremea lui Putin Rusia s-a întors la vechiul sistem, în care înalţi funcţionari de stat primesc un salariu simbolic sau chiar nu-l primesc deloc, 'hrănindu-se' pe sine şi familiile lor prin ceea ce reuşesc să stoarcă de la locuitorii teritoriilor subordonate.

La fel ca în urmă cu 200 de ani, astăzi 'oamenii ţarului' o duc incomparabil mai bine decât le permit salariile oficiale şi nu se sfiesc să-şi etaleze bogăţia. Însă, tocmai această clasă care suferă de cleptomanie reprezintă - la fel ca în timpul ţarismului - fundamentul social al puterii ruse. Nu întâmplător partidului aflat la putere, 'Rusia Unită', i s-a lipit cu atâta uşurinţă şi atât de unanim eticheta de 'partid al hoţilor şi al şmenarilor'.

Dacă liderii de la Kremlin ar fi dorit cu adevărat să pună capăt corupţiei, ei ar fi distrus baza socială care îi serveşte acesteia drept sprijin. În opinia ziarului polonez, în Rusia s-a declanşat un război nu împotriva corupţiei, ci un război reciproc pentru influenţă şi bani între clanurile corupte. Astăzi, cei aflaţi în ofensivă sunt 'siloviki', foşti membri conservatori ai serviciilor secrete sovietice, care luptă cu liberalii şi care sunt legaţi de fostul vicepremier Anatoli Ciubais, care ocupă şi astăzi o poziţie influentă.

Lupta dintre 'buldogii Kremlinului' a început să se desfăşoare în văzul tuturor, iar aceasta arată că Putin slăbeşte, este de părere cotidianul polonez. De-a lungul celor 13 ani câţi s-a aflat la putere, Putin a reuşit să se menţină deasupra luptei: el menţinea echilibrul între concurenţii de la curte, juca rolul de arbitru care, datorită autorităţii sale incontestabile, rezolva dispute, îi împăca pe certăreţi şi îi pedepsea pe cei prea recalcitranţi.

Astăzi Putin a trecut de partea 'uliilor', cum sunt, de exemplu, loialul Igor Secin, responsabil pentru sectorul petrolier, şeful Administraţiei de la Kremlin Serghei Ivanov sau responsabilul pentru industria apărării Dmitri Rogozin. Aceasta înseamnă că Putin a început să depindă de aceşti oameni, care şi-au întărit poziţiile. Iar atunci când va veni vremea să fie căutaţi succesori ai lui Putin, care este chinuit acum de o boală enigmatică, votul decisiv le va reveni tocmai lor, conservatorilor antioccidentali, conchide Gazeta Wyborcza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe