Coloana vertebrală a lui Putin, cel mai fierbinte subiect politic în Rusia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (Lior Mizrahi / Getty Images)

Coloana vertebrală a lui Vladimir Putin a devenit cel mai fierbinte subiect politic al ultimelor săptămâni în Rusia, notează presa occidentală, comentând pe marginea recentei declaraţii a premierului nipon Yoshihiko Noda, în care acesta îşi face publică decizia de a-şi anula vizita la Moscova din cauza stării de sănătate a preşedintelui rus, dar şi a anunţării unui grafic de lucru aglomerat al lui Putin pentru luna decembrie. Se pare că imaginea este pentru Putin mai importantă decât sănătatea, conchid mass-media.

'Ce s-a întâmplat cu macho rus? Vladimir Putin este nevoit să dezmintă zvonurile privind starea sa de sănătate', notează cotidianul britanic The Independent. Coloana vertebrală a lui Putin a devenit cea mai fierbinte temă politică în ultimele săptămâni în Rusia, iar analişti şi experţi fac estimări în legătură cu gravitatea traumei care afectează coloana preşedintelui rus.

La o lună de la suspecta absenţă de pe posturile de televiziune şi anularea unei serii de vizite în străinătate, Putin a anunţat un grafic de lucru aglomerat pentru luna decembrie: probabil, pentru a se răzbuna pe cei care credeau că starea sa de sănătate scârţâie.

'Putin lucrează la fel ca înainte şi intenţionează să păstreze acelaşi ritm', a declarat într-un interviu acordat cotidianului Komsomolskaia Pravda secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov. 'În acelaşi timp, Putin nu intenţionează să-şi abandoneze activităţile sportive şi, din acest motiv, la fel ca orice alt sportiv, pe el poate să-l doară spatele, sau braţul, sau piciorul', a spus Peskov, subliniind că acest lucru nu a afectat niciodată capacitatea de muncă a lui Putin.

Însă, când Kremlinul părea să-i fi convins pe toţi că lucrurile sunt în regulă, surse din Japonia au declarat că vizita premierului Yoshihiko Noda în Rusia, programată pentru decembrie, a fost amânată din cauza problemelor de sănătate ale lui Putin. Totuşi, Peskov a infirmat repede şi această informaţie, declarând că stafful premierului nipon este, probabil, greşit informat.

'Macho rus Vladimir Putin încearcă, probabil, să ascundă un traumatism', este intitulat un comentariu publicat în Los Angeles Times. Premierul nipon şi-a anulat vizita în Rusia invocând starea de sănătate a lui Putin, renumit prin rezistenţa sa fizică, notează corespondentul de la Moscova al publicaţiei americane. Noda nu a precizat de ce probleme de sănătate ar suferi Putin, însă experţi în politica Kremlinului estimează de mai multe luni că preşedintele rus suferă de un grav traumatism al coloanei vertebrale.

Acest zvon a apărut în septembrie, când oaspeţi şi jurnalişti au observat, în timpul summitului economic Asia-Pacific (APEC), că Putin şchioapătă. La acea dată, Peskov a declarat că Putin a făcut o întindere musculară în timpul unui antrenament. De altfel, Peskov afirmă şi acum că aceste zvonuri sunt 'puternic exagerate'. Potrivit secretarului de presă al preşedintelui, Putin continuă să lucreze în ritmul său obişnuit.

Atunci când preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat pentru Reuters că problemele pe care Putin le are cu spatele au constituit motivul absenţei lui de la meciul amical de hochei dintre reprezentanţi oficiali ai celor două ţări, Kremlinul a reacţionat la declaraţia lui Lukaşenko, dând publicităţii planul de vizite al lui Putin, plan ce cuprinde, între altele, şi deplasarea în Turcia.

'Orice s-ar întâmpla cu Putin, grija lui faţă de propria imagine şi forma sa fizică nu se vor schimba', citează Los Angeles Times opinia directorului Institutului de Strategie Naţională, Stanislav Belkovski.

'Sănătatea lui Putin - secret de stat în stil sovietic', titrează cotidianul elveţian Le Temps. Ruşii află de peste hotare despre starea de sănătate a preşedintelui lor inamovibil, la fel ca în vremurile sovietice, când bătrânii secretari generali ai Partidului Comunist nu aveau nicio problemă de sănătate până la proba contrarie, decesul lor inopinat, din motive nedezvăluite.

Astăzi apele sunt tulburate de canale diplomatice, care 'legitimează' zvonurile pe care încearcă să le intercepteze Kremlinul. Primul care 's-a scăpat cu vorba' a fost imprevizibilul aliat al Moscovei, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, apoi premierul nipon Yoshihiko Noda, subliniază Le Temps.

După cum a declarat pentru publicaţia elveţiană un diplomat european care lucrează la Moscova, pe nimeni nu miră că un om de 60 de ani ar avea probleme de sănătate, 'însă insistenţa de a le ascunde arată că în Rusia nu s-au schimbat prea multe de pe vremea lui Brejnev şi tocmai acest lucru uimeşte şi stârneşte îngrijorare'.

Starea de sănătate a preşedintelui rus a devenit inevitabil subiectul preferat de discuţii pentru elita rusă, dând naştere unei satirizări interminabile pe internet. În acelaşi timp, faptul că şi încrederea investitorilor într-un Kremlin tot mai puţin transparent înregistrează o scădere nu mai este un lucru de râs. Fuga de capital din Rusia se ridică la circa 80 de miliarde de dolari pe an, iar premierul Dmitri Medvedev a recunoscut miercuri că nu există succese capitale în ceea ce priveşte ameliorarea climatului investiţional, constată Le Temps.

Cercurile de afaceri nu îşi ascund îngrijorarea. 'Putin este singurul garant al stabilităţii din Rusia, însă el nu doreşte să renunţe la obiceiul său KGB-ist de a-şi ascunde la maxim cărţile. Nu avem nici cea mai mică idee despre ce se va întâmpla dacă starea de sănătate nu-i va permite lui Putin să conducă ţara', citează Le Temps declaraţiile unui om de afaceri francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe