Rusia opreşte livrările de gaze către Ucraina. Kievul răspunde

Rusia a declarat că a suspendat livrările sale de gaze naturale către Ucraina, aşteptând ca liderii din Kiev să efectueze o nouă plată în avans. Gazprom consideră că există riscuri serioase în privinţa transportului de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina în această iarnă.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Gigantul rus de stat Gazprom a declarat miercuri că a oprit livrările de gaze către Ucraina după ce Kievul a eşuat să plătească în avans pentru noi livrări. Şeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat că începând cu ora 07:00 GMT compania ucraineană Naftogaz şi-a consumat tot gazul pentru care a plătit, adăugând că nu au fost făcute noi plăţi în avans.

De asemenea, Miller a susţinut că refuzul Kievului de a cumpăra noi cantităţi de gaz rusesc prezintă riscuri serioase pentru livrările de gaz către Europa, care trec prin Ucraina.

Ministrul rus al Energiei Alexander Novak anunţase deja marţi, într-un interviu la un post de radio, că Rusia va suspenda livrările de gaze către Ucraina, explicând că acest pas este necesarădeoarece Kievul nu a făcut plăţi în avans pentru ale livrări.

De asemenea, Novak s-a plâns că autorităţile ucrainene nu fac suficient pentru a permite echipelor de întreţinere să repună în funcţiune reţeaua electrică în Crimeea, citând “un fel de motivaţie politică” ca să nu uşureze situaţia a 938.000 de rezidenţi care încă trăiesc fără curent electric şi aşteaptă ca Rusia să trimită 300 de generatoare mobile în peninsulă ca soluţie provizorie.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat miercuri că guvernul va opri compania Naftogaz să mai cumpere gaz suplimentar din Rusia, pentru a reduce dependenţa energetică a ţării de Moscova, conform Deutsche Welle.

În plus, Kievul va interzice avioanelor ruseşti să folosească spaţiul aerian ucrainean pentru a evita orice fel de provocare, a declarat Iaţeniuk miercuri, în timpul unei întâlniri guvernamentale. Ucraina a suspendat deja zborurile directe de pasageri dintre cele două ţări.

La rândul ei, Moscova a avertizat marţi că ar putea, de asemenea, să suspende livrările de cărbune către centrale din Ucraina.

Ameninţarea cu stoparea livrărilor de cărbune ar putea duce la noi tensiuni între cele două naţiuni, fiind parţial provocată de Kiev cuo zi în urmă - luni -, când guvernul ucrainean a susţinut sistarea livrărilor de mărfuri către Crimeea. Mişcarea Kievului a avut loc pe neaşteptate, în condiţiile unui calm relativ înregistrat în luptele din estul separatist ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe