Rusia: Ofiţeri FSB înarmaţi percheziţionează sediul unui grup pentru drepturile omului

Sediul CEDO în Strasbourg, Franţa.
Sediul CEDO în Strasbourg, Franţa. (Captură Foto)

Ofiţeri de securitate ruşi înarmaţi cu puşti automate au efectuat o percheziţie, miercuri, la sediul din Moscova al unui grup pentru drepturile omului care reprezintă interesele cetăţenilor ruşi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), a precizat grupul, potrivit Reuters.

Membrii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au percheziţionat un birou folosit de Iniţiativa pentru Justiţie şi de organizaţia Astreya: au confiscat telefoanele angajaţilor şi le-au fotografiat paşapoartele, a susţinut purtătoarea de cuvânt a grupului.

FSB a dorit de asemenea să aibă acces la un birou folosit de directorul grupului, însă demersul său nu a reuşit, a afirmat Ksenia Babich, menţionând că ofiţerii de securitate nu au dat nicio explicaţie pentru percheziţie.

Babich a precizat că operaţiunea a avut loc după ce ofiţerii FSB au percheziţionat un birou învecinat din aceeaşi clădire, folosit de o companie de audit ce nu are legătură cu grupul.

Grupul Iniţiativa pentru Justiţie are birouri în Caucazul de Nord, din sudul Rusiei, şi a ajutat sute de cetăţeni ruşi să depună dosare la CEDO cu privire la încălcarea drepturilor omului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a înăsprit controlul asupra organizaţiilor non-guvernamentale, cerându-le celor care primesc fonduri străine să se înregistreze ca „agenţi străini” şi a introdus legi prin care organizaţiile considerate „indezirabile” sunt considerate ilegale.