Alexei Navalni, renumitul critic al Kremlinului, a fost reţinut în metroul din Moscova

Liderul dizident rus Alexei Navalnîi, 16 octombrie 2013
Liderul dizident rus Alexei Navalnîi, 16 octombrie 2013 (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Politia l-a reţinut pe liderul opoziţiei ruse şi binecunoscutul critic al Kremlinului Alexei Navalni, care distribuia pliante într-un metrou din Moscova. Navalni încerca să obţină sprijin pentru un miting anti-guvernamental.

Kira Yarmish, purtătoarea de cuvânt a lui Navalni, a scris pe Twitter că liderul opoziţiei ruse şi cel puţin unul dintre asociaţii săi au fost reţinuţi de politia din Moscova, care a confirmat acest lucru în cursul zilei de duminică, conform Deutsche Welle.

Conform unui reprezentant al poliţiei, cei doi au fost reţinuţi “pentru tentativa de a provoca tulburări publice”.

Roman Rubanov, director al fundaţiei lui Navalni pentru anti-corupţie, a scris de asemenea pe Twitter că a fost reţinut, deşi această informaţie încă nu a fost confirmată.

Navalni şi susţinătorii săi distribuiau pliante prin care îndemnau oamenii să participe la un marş anti-criză în 1 martie. Rusia înfruntă o criză economică adâncă după scăderea puternică a preţurilor la petrol şi după ce SUA şi Uniunea Europeană au aplicat împotriva Kremlinului o serie de sancţiuni datorită implicării sale în conflictul ucrainean.

Yarmish a mai declarat că susţinătorii lui Navalni au continuat să distribuie materialele lor în ciuda implicării poliţiei, mai susţine Deutsche Welle.

Navalni, un blogger popular şi la un moment dat candidat pentru funcţia de primar al Moscovei, a fost condamnat pentru fraudă în decembrie 2014 şi a primit o sentinţă cu suspendare. Fratele său, acuzat în acelaşi caz, a primit însă o sentinţă de 3 ani şi jumătate de închisoare. În plus, bloggerul a primit ordinul de a rămâne sub arest la domiciliu.

Dar Navalni, care a condus protestele în masă împotriva lui Vladimir Putin în urmă cu 3 ani, a declarat că nu va respecta ordinele tribunalului şi şi-a părăsit locuinţa de câteva ori de atunci, conform presei din Rusia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe