Rusia ameninţă din nou: Ţările care vor găzdui elemente antirachetă, ţinte prioritare ale armatei ruse

Sergei Şoigu
Sergei Şoigu (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)

UPDATE - "Resping categoric ameninţările şi criticile formulate de diverşi oficiali ai Federaţiei Ruse! Nu ne intimidează şi nu ne schimbă strategia!", a scris premierul Victor Ponta pe contul său de Twitter.

***

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a avertizat că ţările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO reprezintă o ameninţare pentru Rusia şi vor fi tratate ca ţinte prioritare ale armatei ruse, relatează Wall Street Journal, citat de Mediafax.

"Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei", a declarat generalul Valeri Gherasimov, susţinând că sistemele care vor fi montate în România şi Bulgaria constituie o ameninţare pentru ţara sa.

Declaraţiile generalului au fost făcute în cadrul unei conferinţe pentru securitate desfăşurate la Moscova, la care au participat o serie de demnitari de rang înalt de la Kremlin.

Prezent la conferinţă, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a explicat că previziunile lor privind sistemul global american de apărare antirachetă se adeveresc.

"Putem confirma că implementarea arhitecturii americane de apărare antibalistică reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii strategice", a declarat Şoigu.

De altfel, ministrul Apărării rus a remarcat că scutul antirachetă NATO continuă să se extindă, în ciuda acordului nuclear de principiu dintre marile puteri şi Iran.

"Este evident că ameninţarea rachetelor iraniene, folosită ca pretext de SUA şi de alte state membre NATO, a fost o cacealma. În pofida unor decizii substanţiale în negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu îşi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antirachetă ale Statelor Unite şi NATO. Ţările NATO încearcă activ să ocupe spaţiu geopolitic, sporind consistent potenţialul militar în Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei", a subliniat Serghei Şoigu.

Alianţa Nord Atlantică nu va renunţa la implementarea scutului antirachetă în Europa, în ciuda acordului preliminar privind programul nuclear iranian încheiat, a anunţat recent purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

"Ameninţarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezintă pentru statele NATO continuă să crească. Acordul-cadru (privind programul nuclear iranian) nu schimbă nimic în acest sens", a precizat purtătoarea de cuvânt, adăugând însă că scutul antirachetă european nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe