Rusia: Exerciţiul militar americano-ucrainean din Marea Neagră, o idee “periculoasă”

Rusia a lansat un avertisment aspru la adresa Statelor Unite şi a Ucrainei cu privire la planurile de a desfăşura exerciţii militare în Marea Neagră, descriindu-le ca fiind o “idee periculoasă”.
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Stockdale
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Stockdale (Wikipedia.org)

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că va începe pregătirile pentru exerciţiul militar comun Sea Breeze 2019, programat să aibă loc în partea nord-vestică a Mării Negre. Însă Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, a emis un avertisment aspru cu privire la acest exerciţiu, subliniind posibilitatea amplificării suplimentare a tensiunilor dintre aceste ţări. El a declarat reporterilor: “Este o idee periculoasă”.

Anul trecut, în luna iulie, exerciţiul Sea Breeze a avut loc în apropierea regiunilor ucrainene Odessa şi Nikolaev şi în partea nord-estică a Mării Negre, potrivit Express.co.uk.

Exerciţiul Sea Breeze urmăreşte să furnizeze instruire de nivel ridicat participanţilor, să se concentreze pe domenii de luptă inclusiv operaţiuni de interdicţie, apărare aeriană, război antisubmarin, tactici de control al daunelor, tactici de căutare şi salvare.

După Sea Breeze 2018, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit intenţia de a mări contingentul militar şi extinde zona pentru exerciţiul militar din această lună.

Exerciţiul militar are loc pe fondul deciziei Statelor Unite şi a Rusiei de a renunţa la Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), după ce s-au acuzat reciproc de încălcarea prevederilor acestuia.