Rusia discută cu SUA despre crearea unui grup de lucru în domeniul securităţii cibernetice

Moscova şi Washingtonul se află în negocieri pentru crearea unui grup de lucru comun în domeniul securităţii cibernetice, a declarat joi pentru mass media rusă Andrei Kruţkih, delegat special prezidenţial pentru probleme legate de securitate cibernetică.
(Getty Images)

“Discuţiile sunt în desfăşurare... Sunt prezentate diferite propuneri. Nimeni nu neagă necesitatea acestor discuţii şi faptul că astfel de contacte au loc”, a declarat Kruţkih.

“Este vorba de o activitate diplomatică de rutină care, în mod normal, ar trebui să dea rezultate, ţinând cont de realităţile – în special cele politice interne – care există în Statele Unite”.

Svetlana Lukas, oficial rus care a participat la summitul G20 din Germania din 7-8 iulie, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump au convenit, în timpul convorbirilor din Hamburg, să discute despre problema securităţii cibernetice fie prin intermediul ONU, fie ca parte a unui grup de lucru.

Trump a precizat după summit că a discutat cu Putin despre ideea creării unui astfel de grup de lucru.

Dar, după ce lideri din Congresul american au criticat planul pe fondul presupusului amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016, preşedintele Trump a părut să renunţe la acea idee, declarând pe Twitter: “Faptul că preşedintele Putin şi cu mine am discutat despre o unitate de securitate cibernetică nu înseamnă că aceasta se va şi materializa. Nu se poate”.

Thomas Bossert, consilier de top al lui Trump în probleme antitero, a declarat reporterilor după summitul G20 că ar fi prematur să se sugereze că SUA a căzut de acord să formeze un parteneriat cu Rusia în domeniul securităţii cibernetice.

“Un parteneriat sugerează că s-a ajuns într-un loc unde poţi să crezi că ai o relaţie de încredere şi că ai ajuns la un oarecare acord comun asupra idealurilor şi obiectivelor şi comportamentelor”, a precizat Bossert.

“Nu cred că SUA şi Rusia au ajuns deja în acel punct în spaţiul cibernetic. Şi, până când o facem, nu vom avea discuţii privind crearea unui parteneriat. Dar am avut un dialog şi de acolo începem”, a adăugat el.

Un oficial american din sectorul informaţiilor declarase pentru Reuters că o cooperare în privinţa securităţii cibernetice reprezintă doar o “iluzie” pentru Rusia atâta timp cât aceasta continuă să nege ceea ce agenţiile americane de informaţii au concluzionat anul trecut, şi anume că Moscova a interferat cu alegerile prezidenţiale americane – deşi au furnizat dovezi incontestabile în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe