Rusia a prelungit regimul preferenţial de export al unor mărfuri din Moldova. Slusari: Lista exportatorilor de fructe trebuie urgent actualizată

Producţie agricolă din R. Moldova
Producţie agricolă din R. Moldova (facebook.com)

Guvernul Federaţiei Ruse a luat decizia de a prelungi, pentru producătorii din Moldova, regimul preferenţial de export la cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019.

După întâlnirea de joi cu prim-ministrul Federaţiei Ruse, vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari informează că după ce s-a stabilit prelungirea până la 01 ianuarie 2020 a regimului comerţului liber la mai multe produse agroalimentare şi majorarea numărului autorizaţiilor de transport, s-a mai convenit cu Dmitri Medvedev ca lista exportatorilor fructelor din R. Moldova să fie urgent actualizată.

Parlamentarul susţine că în prezent dreptul de export al producţiei agroalimentare în Rusia îl deţin multe companii intermediare care nu au în posesie niciun hectar de livadă, respectiv majoritatea veniturilor agricultorilor ajung în buzunarele acestora.

„Totodată, zeci de întreprinderi agricole cu frigidere şi linii de sortare moderne din motive subiective nu sunt incluse în acea listă. Este sarcină urgentă pentru Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). În perspectivă, sper foarte mult că noi vom ajunge la formula exportului fără liste”, a adăugat politicianul.

În concluzie, Alexandr Slusari a ţinut să atenţioneze că autorităţile de la Chişinău sunt obligate să ia toate măsurile ca să contracareze reexportul ilicit al fructelor din alte ţări sub paravanul documentelor moldoveneşti. „Suntem mai mult decât deschişi pentru colaborarea cu organele de control ale Federaţiei Ruse.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe