Rude şi persoane apropiate lui Vlad Filat reţinute de CNA

Vlad Filat
Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / GettyImages)

Procurorii anticorupţie, însoţiţi de anchetatori din mai multe ţări, inclusiv de la FBI, la nivel informaţional, au descoperit o nouă schemă de credite frauduloase de la Banca de Economii din Republica Moldova (BEM), în urma căreia, miercuri 15 iulie, au fost reţinute, pentru 72 de ore, mai multe persoane din anturajul lui Vlad Filat, printre care, cumnatul şi naşul lui Filat din a doua căsătorie, Ion Rusu, fiul acestuia şi nepotul lui Filat, Vladimir Rusu, directorul financiar al companiei „Caravita”, Tatiana Roşioru şi administratorul „Caravita”, Igor Cijov.

Informaţia a fost confirmată de către ofiţerul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Angela Starinschi, precizându-se că ofiţerii anticorupţie şi procurorii desfăşoară mai multe percheziţii în acest caz, fără a oferi detalii, anunţă deschide.md.

De menţionat este faptul că patronul companiei Caravita este Vladimir Rusu, nepotul liderului PLDM. Potrivit Realitatea TV, „Caravita Co” SRL este o companie specializată în achiziţionarea terenurilor şi lucrărilor agricole, are peste o sută de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în sediul Ipteh, administrat de Ion Rusu, dar fiind în proprietatea lui Vlad Filat. Activităţile companiei “Caravita Co“ SRL variază de la cumpărarea şi vânzarea imobilelor, până la servicii în agricultură, cultura strugurilor, legumelor, cerealelor, etc.

Rapoartele publice ale Agenţiei de Investiţie şi Plăţi pentru Agricultură confirmă că timp de trei ani, Vladimir Rusu a investit doar în terenuri şi agricultură peste 700 de milioane de lei MD (38 de milioane de euro), deşi compania pe care o administrează dispune de un capital social de numai 5.400 de lei MD.

Potrivit deschide.md, legătura dintre “Caravita Co“ SRL şi BEM apare în raportul Kroll, care arată că trei din patru companii ale lui Ilan Shor, care au concentrat împrumuturile suspecte de la această bancă, au transferat mai apoi banii în conturile Caravita, prin intermediul unor companii off-shore.

După ce mai multe servicii de informaţii în domeniul financiar de peste hotare au anunţat că mai multe companii rezidente în Moldova sunt implicate în scheme de spălări de bani, inclusiv prin intermediul Băncii de Economii, CAN a pornit urmărirea penală, relatează anticorupţie.md.

„Au fost depistate inclusiv probe, materiale, ce vor fi anexate la dosar şi care demonstrează incontestabil implicarea agentului economic în scheme de spălare de bani. Colegii noştri din România efectuează în paralel acţiuni referitoare la agentul economic vizat”, a menţionat şeful Direcţiei urmărire penală a CAN, Bogdan Zumbreanu.

Amintim că în dosarul penal care vizează încălcarea regulilor de creditare de către administraţia Băncii de Economii şi abuz în serviciu, tot miercuri, au fost audiaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, foştii şefi ai BEM, Ilan Shor şi Viorel Bârcă, precum şi mai multe persoane publice din RM, în calitate de martori.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe