Rouhani: Iranul va construi alte două centrale nucleare



Preşedintele iranian Hassan Rouhani ţine un discurs la Centrala Nucleară Bushehr în 13 ianuarie 2015.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani ţine un discurs la Centrala Nucleară Bushehr în 13 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că ţara sa va construi alte două centrale nucleare în oraşul sudic Bushehr, în vederea utilizării paşnice a energiei nucleare.

Preşedintele a făcut aceste remarci în cursul zilei de marţi, în timp ce se afla într-o vizită la Centrala Nucleară din Bushehr.

“Centrala Nucleară Bushehr este diferită de alte centrale din alte ţări, din moment ce este simbolul unei rezistenţe naţionale”, a notat el.

“Construirea acestei centrale şi punerea ei în funcţiune a arătat lumii că, dacă o naţiune are voinţă pentru a-şi atinge scopul, va face paşi în acea direcţie, îşi va apăra drepturile şi îşi va atinge scopul”, a adăugat Rouhani.

În prezent, centrala generează 700 de megawatti de electricitate, dar acest volum poate fi îmbunătăţit cu un supliment de 300 de megawatti.

Centrala, localizată în oraşul sud-estic Bushehr, operează sub supravegherea deplină a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Marile puteri nucleare mondiale au acuzat de mult timp Iranul că urmăreşte să construiască arme nucleare, în ciuda faptului că Teheranul a negat acest lucru.

Mai mult, ultima rundă de negocieri în formatul P5+1, pentru încheierea unui acord nuclear cu Iranul, a eşuat şi pentru că nu s-a putut ajunge la un compromis legat de numărul de centrifuge de uraniu îmbogăţit pe care Iranul are dreptul să le păstreze. Occidentalii nu au fost convinşi de faptul că Iranul îşi va trimite toată cantitatea de uraniu îmbogăţit în Rusia pentru transformarea ei în combustibil.

Mai mult, problema neîncrederii faţă de Teheran este veche. Iranienii au cerut ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU să fie ridicate primele, însă America şi Europa se opun pentru că, dacă Teheranul nu-şi respectă angajamentele, acestea vor fi mai greu de reintrodus.

Aici intervine din nou rolul nefast al Rusiei, care ar avea drept de veto într-un eventual nou vot în Consiliu asupra eventualei reintroduceri a sancţiunilor. Există îngrijorarea că Rusia doreşte să scoată Iranul de sub sancţiuni ca apoi să sprijine un Teheran care nu şi-ar respecta angajamentele luate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe