Rusia va construi două centrale nucleare în Iran

Uzina nuceara de la Bushehr
Uzina nuceara de la Bushehr (Majid Asgaripor / AFP / Getty Images)

Rusia a convenit, marţi, să construiască două noi reactoare nucleare în Iran, cu posibilitatea construirii, ulterior, a altor 6, un gest care intensifică cooperarea nucleară dintre cele două ţări.

Contractul a fost semnat între societatea Atomenergoproekt (NIAEP), filială a Atomstroiexport, care a construit centrala de la Bushehr, şi firma iraniană Nuclear Power Production and Development Company of Iran (NPPD).

Acest acord arată că Rusia urmăreşte propria sa viziune a unui Iran ce nu poate construi arme nucleare, furnizând iranienilor tehnologie nucleară civilă care va funcţiona sub monitorizare internaţională. Această abordare a fost aprobată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de către administraţia Bush în urmă cu un deceniu, pe când Rusia terminase prima centrală nucleară civilă iraniană din Bushehr, pe coasta Golfului Persic.

Iniţial, SUA au criticat politica rusă a furnizării de reactoare civile către Iran dar, ulterior, şi-au retras obiecţiile. Rusia a fost de acord să termine reactorul, început ca un proiect german înainte de Revoluţia Iraniană din 1979, cu condiţia ca întregul combustibil nuclear al centralei, pe toată durata sa de funcţionare, să fie furnizat şi reprocesat de companiile ruseşti.

Deşi Moscova a cerut iranienilor să cumpere combustibil nuclear rusesc, acest lucru nu a împiedicat derularea programului iranian de îmbogăţire a uraniului. Oficialii iranieni spun că ei au nevoie de uraniu îmbogăţit în scopuri medicale.

Statele Unite, Israelul, Arabia Saudită şi alte naţiuni doresc ca programul iranian de îmbogăţire a uraniului să fie închis deoarece acelaşi proces industrial, ce implică utilizarea centrifugelor, poate fi aplicat pentru producerea de materiale specifice armelor nucleare. Criticii politicii ruseşti afirmă că orice transfer de tehnologie nucleară către Iran este periculos.

Acordul pentru reactoarele suplimentare a fost semnat luni, 10 noiembrie, la Moscova, de către directorul companiei ruseşti de stat pentru energie nucleară şi omologul său iranian.

Cele două noi reactoare vor funcţiona cu apă presurizată şi vor fi construite lângă centrala Bushehr. Construcţia şi administrarea combustibilului vor fi monitorizate de AIEA, aşa cum s-a făcut şi în cazul centralei existente.

Ulterior, ar putea fi construite alte reactoare, dintre care două la Bushehr şi patru într-o locaţie care încă nu a fost stabilită.

Rusia a construit centrale nucleare şi în India şi urmăreşte proiecte similare pe cuprinsul Asiei de Sud-Est. De asemenea, Moscova face experimente cu reactoare pentru ţările mici şi cu modele care ar putea fi amplasate pe platforme ancorate în porturile din Lumea a Treia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe