Cutremur în Iran în zona centralei nucleare

Mioara Stoica
29.11.2013

Un cutremur puternic a zguduit joi provincia din sudul Iranului, Bushehr, zona unde se află centrala nucleară. În urma seismului 8 persoane şi-au pierdut viaţa şi 59 au fost rănite, deşi numărul morţilor ar putea fi mai mare, potrivitagenţiei de ştiri Fars.

Potrivit Press TV, cutremurul, cu o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, a lovit oraşul de Borazjan. Şeful de la Unitatea de criză iraniană, Qadami Hassan, a declarat că sunt 47 de răniţi se află sub tratament, în timp ce alte 12 persoane sunt în "stare critică".

În aprilie, 39 de oameni au murit ca urmare a unui alt cutremur de 6,3 grade în aceeaşi zonă. Autorităţile au raportat că centrala electrică iraniană Bushehr, construită cu ajutorul ruşilor, nu a suferit nicio daună.

De curând, Le Monde a publicat rezultatele unui studiu de ultimă oră referitor la riscurile seismice pentru următorii 50 de ani. Studiul a fost realizat de o echipă internaţională formată din 50 de experţi şi a folosit, pentru prima oară, criterii şi modele matematice unice pentru a alcătui o hartă a riscurilor seismice în ţările din UE şi în ţările vecine.

Seismele pot fi mai mari decât cele înregistrate în trecut. Autorul studiului din Le Monde a dat drept exemplu catastrofa de la Fukushima din martie 2011, când cutremurul corelat cu valul seismic tsunami care i-a urmat, a provocat moartea a 19.000 de oameni şi a devastat centrala nucleară japoneză de la Fukushima. Respectivul seism a fost de magnitudine 9, într-o zona în are seismele de referinţă nu au depăşit niciodată 7,3 grade.

Drama este că hidrocentralele, centralele nucleare, uzinele chimice etc. au fost construite având ca referinţă amploarea seismelor din trecut.

În ultima perioadă Filipine si Pakistan au fost lovite de cutremure devasatoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor