Rospotrebnadzor ţine evidenţa produselor alcoolice importate din Transnistria separat de cele din Moldova
Serviciul Federal de Supraveghere în domeniul Protecţiei Drepturilor Consumatorilor şi al Bunăstării Umane (Rospotrebnadzor) nu consideră Transnistria parte componentă a Republicii Moldova, judecând după faptul că ţine separat statisticile privind "livrările de produse din Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistreană".
Conform unui comunicat al autorităţii, "în luna iunie produse alcoolice din RMN în FR nu s-au livrat", precizează InfoTag. Datele Rospotrebnadzor-ului arată că în luna iunie din Moldova în FR s-au importat 52 de loturi de produse alcoolice (47 de loturi de vin şi cinci loturi de divin) de la şapte producători. "Toate produsele au fost în conformitate cu normele igienice", se spune în comunicat, ai cărui autori asigură că "activitatea de control al calităţii şi inofensivităţii produselor alcoolice, livrate în FR din RM şi RMN continuă".
Rusia este cel mai mare consumator de produse vinicole moldoveneşti. În anul 2012 Moldova a exportat produse alcoolice în valoare de $20165 mil. dintre care $61,02 mil. au revenit Federaţiei Ruse. Până în anul 2006 vinurile moldoveneşti aveau o cotă de peste 60% din piaţa Rusiei. După embargoul impus de Rospotrebnadzor la importurile vinicole în anii 2006-2007. Moldova a recuperat doar circa 10% din piaţă. Din cauza obstacolelor care se pun, mulţi vinificatori au renunţat la exporturile către Federaţia Rusă, reorientându-le spre alte state.