Rosian Vasiloi: Anticipez „surprize” ale autorităţilor privind reintegrarea Republicii Moldova

Dacă nu ar exista interesele obscure ale unor forţe politice din ţară, subiectul ce ţine de asigurarea securităţii statului ar fi privit de către cetăţeni cu mai mult optimism, iar credibilitatea autorităţilor ar creşte, consideră expertul.
Rosian Vasiloi, expert IDIS Viitorul
Rosian Vasiloi, expert IDIS Viitorul (facebook.com / Rosian Vasiloi)

Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale ”Viitorul” Rosian Vasiloi consideră că anul 2017 a fost pentru Republica Moldova, din punct de vedere politic, un an cu puţine realizări, specificând, îndeosebi, nereuşita autorităţilor de la Chişinău în promovarea la UNGA (United Nations General Assembly) a întrebării cu privire la retragerea trupelor Federaţiei Ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

„Am constatat că Federaţia Rusă a prelungit amestecul său în treburile interne ale Republicii Moldova şi în particular implicaţii militare în regiunea separatistă, fiind desfăşurate peste 100 exerciţii militare de către GOTR (Grupului Operativ al Trupelor Ruse) care nicidecum nu se înscriu în clasica unei misiuni de pacificare.

Numai în decembrie curent au fost desfăşurate 15 aplicaţii militare. Toate acestea au rămas practic neobservate de către autorităţi, fiind doar câteva reacţii, dar şi acelea în şoaptă. Republica Moldova nici în ziua de azi nu dispune de documente de politici în domeniul securităţii şi apărării, fapt care se răsfrânge negativ şi poate provoca riscuri de securitate”, a scris Rosian Vasiloi pe blogul său.

Pe lângă multiplele nereuşite ale guvernării, expertul IDIS „Viitorul” a întrezărit şi câteva reuşite, „deşi întârziate, dar totuşi reuşite”, care pot pune o bază solidă pentru securitatea Republicii Moldova. În context, Vasiloi a ţinut să facă referire la participarea militarilor moldoveni la cantonamente şi exerciţii multinaţionale, fapt ce contribuie parţial la consolidarea capacităţilor Republicii Moldova în domeniul securităţii şi apărării.

Acesta a mai menţionat şi faptul că, pe parcursul anului 2017, Moldova a dislocat două contingente militare de pacificatori în Kosovo, a detaşat doi ofiţeri: maior Elena Milcenco în MINUSCA (Misiunea de Pacificare din Republica Centrafricană); şi maior Natalia Lefter în UNMISS (Misiunea de Pacificare din Sudanul de Sud).

„Nu vreau să trec cu vederea şi reluarea controlului asupra segmentului central (transnistrean) al frontierei de stat cu Ucraina. Relansarea controlului comun în punctul de trecere a frontierei de stat Pervomaisc – Cuciurgan în iulie 2017 şi lansarea pentru prima dată a patrulării comune a acestui sector de frontieră, fapt ce creează precondiţii necesare pentru asigurarea securităţii a 100% de frontieră comună cu statul vecin, integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar şi a credibilităţii autorităţilor statului faţă de cetăţeni şi partenerii de dezvoltare.

Şi, pentru final, am lăsat deschiderea Biroului de legătură NATO în Republica Moldova. În opinia mea, asta va da o valoare adăugată pentru Republica Moldova, cum a fost şi în cazul Ucrainei şi Georgiei, dar numai în cazul în care ne dorim acest lucru cu adevărat”, a punctat Rosian Vasiloi.

Cât despre anul 2018, expertul consideră că acesta va fi unul special, cel puţin din punct de vedere politic, întrucât Moldova ar trebui să se aştepte la mai multe provocări pe intern, cu implicarea „agenţilor patogeni” din exterior.

„Din punct de vedere al securităţii, anticipez prelungirea cu amploare a exerciţiilor militare în regiunea separatistă cu posibile provocări în Zona de Securitate, precum şi „surprize” din partea autorităţilor în contextul implementării „viziunii” de reintegrare a Republicii Moldova. În acest sens, am mari aşteptări de la noi toţi, cetăţenii Republicii Moldova, pentru a ne uni forţele pentru a face fată acestor provocări. După cum spuneam, sunt şi optimist în ceea ce ţine de securizarea segmentului central al frontierei de stat cu Ucraina, dar numai în cazul în care nu vor interveni interesele obscure a unor forţe politice din ţară”, a conchis expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe