Rosian Vasiloi: Acţiunile militare din stânga Nistrului fac parte din politica Kremlinului de controlare a teritoriilor ocupate

Sursele din regiunea separatistă confirmă faptul că la exerciţiile militare au fost antrenaţi atât militari din TOFR şi GOTR, cât şi militari din pretinsul minister de interne al regiunii transnistrene, a subliniat expertul IDIS „Viitorul”.
Militari ai pretinsului minister de interne a regiunii separatiste
Militari ai pretinsului minister de interne a regiunii separatiste (rosianvasiloi.blogspot.md)

Districtul Militar Vest al Federaţiei Ruse (DMVFR) a planificat noi exerciţii militare în regiunea transnistreană, care s-au desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute, cu participarea unităţilor militare care fac parte din Trupele de Ocupaţie a Federaţiei Ruse (TOFR) şi Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Potrivit expertului de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Rosian Vasiloi, TOFR şi-au desfăşurat în forţă exerciţiile militare şi tragerile de luptă din armamentul din dotare.

„Trupele de geniu ale TOFR (conform datelor oficiale 20 militari, conform informaţiilor din regiune – până la 100 militari, inclusiv din pretinsul minister al apărării) au desfăşurat aplicaţii la următoarele capitole: mijloacele explozive, păstrarea, evidenţa şi transportarea lor; metodele electrică şi explozivă a detonării; distrugerea drumurilor şi infrastructurii rutiere, etc. Legenda exerciţiului prevedea şi acţiuni ale patrulelor de cercetare geniu, dezamorsarea minelor, lichidarea obstacolelor în termeni optimi etc.”, scrie Rosian Vasiloi pe blogul său.

La exerciţiul de pregătire specială a echipelor de lunetişti a TOFR, conform sursei oficiale, au participat 10 echipe - o echipă fiind compusă din lunetist/trăgător şi observator - şi 20 de militari. Aplicaţiile au constat, potrivit expertului IDIS „Viitorul” în efectuarea unui marş spre poligonul de trageri al TOFR, ocuparea poziţiilor favorabile de luptă, cercetarea terenului, camuflarea poziţiilor, crearea punctelor false de tragere pentru lunetist şi observator, precum şi trageri asupra ţintelor amplasate la distanţe de până la 900 de metri.

Totodată, Vasiloi a specificat că scopul acestor aplicaţii militare ar fi constat în exersarea noilor metode de luptă ale echipelor de lunetişti, sincronizarea acţiunilor trăgătorului şi observatorului reieşind din experienţa rusă şi internaţională.

La exerciţiul cu participarea unităţilor de cercetare şi diversiune a TOFR, conform sursei oficiale, au participat 30 de cercetaşi/diversionişti, legenda exerciţiului militar find următoarea: acţiuni în patrule de cercetare; distrugerea comunicaţiilor inamicului; tactici speciale de organizarea ambuscadelor şi raidurilor; determinarea coordonatelor proprii şi a inamicului.

De ziua internaţională a studenţilor, TOFR a organizat o excursie la „Muzeul de Glorie Militară a TOFR” pentru tineretul din localităţile din regiune, evenimentul înscriindu-se în activităţile de educaţie „militaro-patriotică”. În cadrul acestui eveniment au fost, potrivit expertului IDIS „Viitorul”, desfăşurate „lecţii de bărbăţie”.

De fapt, Vasiloi consideră că „toate aceste acţiuni fac parte din politica Federaţiei Ruse de controlare a teritoriilor ocupate, propagandă care face parte din instrumentele eficiente de influenţă ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi în alte ţări, precum şi răspândirea aşa-zisei 'lumi ruse'”.

Mai mult decât atât, Rosian Vasiloi a ţinut să specifice că TOFR au deschis la Tiraspol clubul sportiv „Steaua Roşie”/”Красная Звезда” care, este de asemenea un instrument de promovarea a politicilor de propagandă şi „pregătirii militaro-patriotice” a Federaţiei Ruse.

În context, expertul a ţinut să sublinieze şi faptul că în aceeaşi perioadă, unităţile pretinsului minister de interne a regiunii separatiste (DSRR) „Nistru”, Unitatea Militară Specializată Motorizată, CDS „Cobra” au desfăşurat trageri de luptă din armamentul din dotare AK-74, RPG-7, SVD, inclusiv şi echipele lunetist-observator.

„Tot în săptămâna aceasta, în presa Dumei de Stat a Federaţiei Ruse a fost publicat interviul principalului separatist Krasnoselskii (asa-zisul lider de la Tiraspol n.r.), unde el este gata să fie 'pacificatorul între autorităţile din Republica Moldova şi cele a Federaţiei Ruse. Interesant, dar în acest caz care este rolul lui Guşan şi a Liderului PDM, Vlad Plahotniuc, or această poziţie de 'pacificator' tot a fost negociată şi a avut la bază interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului?”, s-a întrebat retoric Rosian Vasiloi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe