Rosian Vasiloi: Forţele de ocupaţie ruse îşi intensifică activitatea militară în stânga Nistrului

Expertul IDIS „Viitorul” Rosian Vasiloi vine cu noi detalii privind activitatea aşa-zişilor „pacificatori” ruşi din regiunea transnistreană, care şi-au intensificat exerciţiile militare, inclusiv cu trageri de luptă din toate tipurile de armament aflate în dotarea TOFR.
Exerciţii militare în regiunea transnistreană
Exerciţii militare în regiunea transnistreană (rosianvasiloi.blogspot.md)

După exerciţiile militare de mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat petrecute în primele zile ale acestui an în regiunea transnistreană, trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse (TOFR) anunţă noi exerciţii de amploare pe teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.

Potrivit unei postări pe blogul expertului de la IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, aflăm că, în perioada 15-21 ianuarie, în Transnistria s-au intensificat exerciţiile militare, inclusiv cu trageri de luptă din toate tipurile de armament aflate în dotarea unităţilor care fac parte din trupele de ocupaţie a Federaţiei Ruse – Grupul Operativ al trupelor ruse (GOTR), entitate distinctă a Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse (DMVFR).

„Planificarea exerciţiilor a fost organizată de către DMVFR şi organizarea de către GOTR, condusă de către “pacificatorul” principal la moment, colonelul Dmitrii Zelencov. În total au avut loc şase evenimente, din care patru fac parte din clasamentul combatant şi câte unul din clasamentul combatant-comun şi umanitar”, scrie expertul pe blogul său.

Acesta a ţinut să precizeze că informaţia a fost făcută publică de către Districtul Militar Vest a Federaţiei Ruse prin intermediul unui comunicat de presă în care se menţionează că "în cadrul TOFR a fost organizat exerciţiul de mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat. La exerciţiu au participat 20 militari şi a constat în desfăşurarea diferitelor procedee de lansare, ghidare şi mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat, până la mascarea şi organizarea poziţiei de tragere”.

TOFR, pretinsa Misiune de Pacificare, precum şi pretinsele forţe ale armatei regiunii separatiste din Republica Moldova au în dotare 3 complexe de rachete antitanc dirijate semiautomat: Complexul 9К11/Malyutka (NATO reporting name: AT-3 Sagger), Complexul Fagot 9K111 (NATO reporting name îs AT-4 Spigot) şi Complexul Konkurs 9M113 (NATO reporting name îs AT-5 Spandrel), a explicat Rosian Vasiloi.

„Totodată, sursele mele din regiune confirmă faptul că la exerciţii au fost antrenaţi şi militarii din pretinsul minister al apărării al regiunii separatiste”, a specificat expertul IDIS „Viitorul”.

În contextul reuniunii subcomitetului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru conflicte la care au fost prezente şi aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol, unde şi-au promovat „pretinsa independenţă”, Rosian Vasiloi a tint să sublinieze că autorităţile de pe Bâc „au asistat” în linişte autorităţile separatiste. Între timp, în stânga Nistrului, TOFR desfăşura exerciţii militare cu tematica de închegare de luptă a trupelor la nivel de grup: pluton, companie, batalion şi brigadă.

Exerciţiul prevede consolidarea capacităţilor pentru subdiviziuni "în apărare", "în asalt", "cercetare", "pază", "avanpost" etc., finisându-se cu trageri de luptă din toate tipurile de armament aflate în dotarea infanteriştilor/"pacificatorilor" ruşi în Republica Moldova, a adăugat expertul.

„Şi aceştia sunt cei pe care, Comandantul Suprem al Forţelor Armate a dorit să îi decoreze cu distincţii de stat. Dar asta nu înseamnă că nu a şi făcut-o, având posibilitatea de a decora prin decrete secrete. Dacă a făcut-o Preşedintele Vladimir Voronin, decorând generali de la FSB-ul rusesc, de ce nu ar face-o şi el (Dodon n.r.)?”, a conchis Rosian Vasiloi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe