Roşia Montană: Legea Minelor a fost respinsă în Camera Deputaţilor

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Plenul Camerei Deputaţilor a respins marţi Proiectul Legii Minelor. 160 de deputaţi au votat pentru, 105 impotriva şi 22 s-au abţinut. Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel puţin jumătate plus unul din totalul deputaţilor, respectiv 204.

Cazul adoptării proiectului Legii minelor ar fi fost fără prcedent, fiind prima oară când se procedează în acest fel, textul proiectului de lege fiind ţinut secret până în momentul votării nefiind dat presei înainte de a fi votat, şi nici parlamentarilor din timp.

MRU: Legea Minelor - o invitaţie la corupţie şi la nerespectarea legii

MRU şi-a exprimat opinia privind proiectul de lege a minelor, precum şi asupra modului în care se procedează la votul final al Legii Minelor în Camera Deputaţilor, care este forul decizional. El a afirmat că Legea Minelor şi modul netransparent în care s-a procedat este o invitaţie la corupţie şi la nerespectarea legii în viitor precizând că această variantă a legii este elaborată cu adresă precisă pentru exploatarea minereurilor de la Roşia Montană.

Referindu-se la situaţia prezentă, MRU a afirmat că nu este exagerare dacă se spune că un politician prezintă un pericol public mai mare decât un tâlhar, deoarece poate face mau mult rău.

Comisiile Camerei Deputaţilor au adoptat proiectul de lege

Comisiile reunite pentru Industrii şi Administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat luni Legea minelor, în forma agreată de USL, toate amendamentele opoziţiei fiind respinse.

Textul final al proiectului de lege elaborat în USL, care a fost adoptat luni de Comisiile reunite, nu a fost publicat pe site-urile Camerei sau Senatului, iar presa nu a avut acces la document nici în cadrul lucrărilor, parlamentarii primind actul normativ xeroxat.

Actul normtiv a fost avizat cu majoritate de voturi de către comisii, înregistrându-se două opţiuni "împotrivă".

Întrebat despre lipsa de transparenţă privind forma adoptată, preşedintele Comisiei de Industrii, PSD-istul Iulian Iancu, a precizat că jurnaliştii vor avea acces la amendamente imediat după terminarea lucrărilor.

"Ce s-a întâmplat în această seară în Comisiile reunite, aveţi în premieră o lege care nu are precedent în România şi care oferă pentru prima dată un cadru de transparenţă şi elimină orice îngrijorare ar avea orice cetăţean din România pentru orice tip de resursă minerală. Îngrijorările dumneavostră sunt eliminate după ce acum luaţi frumos textul de lege şi ce nu vă place în el să ne spuneţi", a spus Iancu.

George Scutaru, liderul grupului PNL din Cameră, a precizat că forma adoptată de Comisii a Legii minelor nu a fost făcută publică pe site-urile Camerei şi Senatului şi nici înmânate jurnaliştilor în timpul lucrărilor din Comisii pentru că "s-a mai lucrat" la propuneri chiar înainte de şedinţă.

"Cu puţin timp înainte de începerea (şedinţei, n.r.) Comisiei am mai lucrat împreună cu domnul preşedinte Iancu la nişte propuneri, ca să le dăm forma finală. Domnul Iancu se referea la acele prevederi privind tansparenţa în exploatarea resurselor naturale. Sunt amendamente pe care grupul PNL le-a depus. Fiind depuse cu puţin timp înainte, domnia sa a ţinut să le parcurgă. În final, a ieşit o lege pe care USL o susţiune, o promovează. Nu e o lege specială cu dedicaţie pentru o companie. Am vrut să evităm lucrul acesta. Pe primul loc e transparenţa şi interesul statului român", a spus Scutaru.

Senatul a respins proiectul de lege

Varianta modificată a Legii minelor a fost respinsă, anterior, în plenul Senatului, fiind exprimat un număr de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, după o serie de dispute aprinse între senatorii PDL şi cei ai puterii în ce priveşte prevederile acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne