Roşia Montană ameninţă USL. Antonescu şi Ponta în centrul atenţiei

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că premierul Victor Ponta a început un joc “destul de parşivel” şi crede că premierul vrea tare proiectul de la Roşia Montană, dar nu-şi asumă răspunderea.

Crin Antonescu a afirmat că el a înţeles că Victor Ponta este "absolut convins" că proiectul de la Roşia Montană este bun, corect şi aduce beneficii.

Totodată, preşedintele PNL a declarat într-un interviu la Adevărul: "Eu cred că premierul vrea tare acest proiect, dar nu asumă răspunderea".

Crin Antonescu este de părere că pentru a se putea opri dezbaterea proiectului în Parlament ar trebui ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru proiect, iar în caz contrar să vină în Parlament şi să susţină punctul de vedere în favoarea proiectului.

“Dacă (Guvernul, n.r.) îl asumă mâine şi retrage proiectul, eu le fac credit (…) că nu depune nimeni moţiune de cenzură să dărâme Guvernul”, a precizat liderul USL.

Preşedintele Senatului a afirmat, de asemenea, că Executivul lui Victor Ponta încearcă să paseze răspunderea către forul legislativ.

“Ce împiedică Guvernul să pornească acest proiect dacă este bun? Nimic! Înseamnă că acolo sunt nişte necunoscute şi nişte riscuri prea mari”, a menţionat Antonescu.

Crin Antonescu a criticat, de asemenea, în mod implicit atitudinea premierului Ponta în legătură cu votul pe proiectul de lege care ar face posibilă exploatarea minereurilor aurifere la Roşia Montană.

“Vii şi spui aşa: ne-am opus tare de tot proiectului Roşia Montană pentru că-l susţinea Traian Băsescu. Acum, am ajuns prim-ministru şi sunt convins că e în interesul naţional aprobarea acestui proiect dar eu, ca deputat, votez împotrivă, pentru că aşa le-am promis unor colege şi soţiei…Nu pot să comentez aşa ceva”, a menţionat liderul liberal.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a mai comentat acest lucru: "Şi dacă i-aş fi promis ceva soţiei mele asta şi chiar fiicei mele ceva şi apoi ca prim-ministru aş fi decis altceva, atunci mi-aş fi încălcat cuvântul faţă de soţie sau/şi fiică".

Premierul Victor Ponta a comentat miercuri la postul Tv Antena 3: "Personal, ca deputat nu o să votez. Am discutat despre acest proiect foarte mulţi ani cu soţia mea care e europarlamentar şi cu alţii şi le-am spus mereu că o să votez împotrivă. Dar pentru acest vot al meu, le-am spus: acceptaţi faptul că trebuie să punem toate elementele negative şi pozitive pe masă? Dacă acele cuvinte, cianură, vindem ţara străinilor, înseamnă şi altceva? Daciana e împotriva proiectului în continuare. Chiar dacă eşti împotriva a ceva, ascultă toate argumentele. Pentru că nu este vorba despre o decizie uşoară sau ceva care nu contează. Influenţează până la urmă viitorul ţării, prestigiul nostru şi capacitatea de a spune suntem în continuare o ţară deschisă sau ne întoarcem la anii '90 când spunem că nu vrem pe nimeni să vină încoace?”.

Referindu-se la eventualele solicitări ale companiei canadiene implicate în proiectul Roşia Montană, Gabriel Resources Ltd, pentru despăgubiri de ordinul miliardelor de dolari, Antonescu a apreciat că, la sumele vehiculate ca fiind deja investite (fie 600 de milioane de dolari, fie 2 miliarde de dolari, conform diferitelor surse) “judeţul acela (în care se află Roşia Montană, n.r.) ar trebui să fie perla României”. El a mai spus că, dacă este însă vorba de cheltuieli de publicitate, acestea nu pot fi imputate statului român.

Crin Antonescu consideră că, după ce el a anunţat cum va vota în cazul Roşia Montană, nu s-a mai discutat despre proiect, ci PSD, începând cu premierul, au declanşat o "campanie" împotriva sa.

Reacţia premierului Ponta la atacul lui Crin Antonescu

Premierul României a răspuns în legătură cu declaraţia lui Antonescu că Ponta este parşivel: "Eu cred că sunt momente de tensiune, este nevoie de normalitate şi de dialog şi sunt absolut convins că presa este absolut vigilentă, în 3 ani de zile nu m-aţi auzit vreodată în public criticându-l pe domnul preşedinte Antonescu. Dacă este cineva de la PSD care îl critică în public am reacţionat. Cred că a fost la un moment dat vorba de o persoană care îmi este apropiată – doamna primar Olguţa Vasilescu -, şi am reacţionat imediat. Şi cred că o politică serioasă şi o majoritate serioasă cum este USL nu se face prin polemici publice. Deci repet, mă văd cu domnul Antonescu şi cu domnul Daniel Constantin şi cu domnul Oprea, discutăm despre toate lucrurile importante şi vreau şi voi menţine întotdeauna un anumit nivel de comunicare publică de respect şi de prietenie faţă de toţi aliaţii mei. Vă rog să remarcaţi că pot să dau dovadă de respect şi asta o să şi fac în continuare şi faţă de reprezentanţii opoziţiei. Întâlnirile de marţi cu UDMR, astăzi cu PDL, le consider paşi importanţi spre normalizarea vieţii politice româneşti şi avem foarte mare nevoie responsabilitate şi normalitate."

Opinii ale oficialilor referitor la proiect

PDL şi-a exprimat opinia că este pentru proiectul Roşia Montană, dar nu agrează proiectul de lege depus la parlament privind exploatarea mineralelor la Roşia Montană.

Remus Cernea afirma că nu poate accepta sub nicicio formă un astfel de proiect de exploatare a minereurilor aurifere de la Roşia Montană pe bază de cianuri, ci să se aibă în vedere metode inteligente pentru un astfel de scop. Totodată, salută ideea ca galeriile de la Roşia Montană să fie introduse în patrimoniul cultural.

Victor Ciorbea consideră că o problemă atât de importantă nu poate fi rezolvată prin presiuni politice şi demersuri extreme. În opinia lui, PSD trebuie să-şi lămurească situaţia şi să ia o decizie politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne