Romgaz aduce 382 de milioane de euro la buget

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă (Epoch Times România)

Bugetul României va fi cu 382 de milioane de euro mai bogat după subscrierea la Bursă a acţiunilor Romgaz.

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a anunţat că listarea Romgaz a fost o acţiune de succes. Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (382 milioane euro), aproape de maximul vizat de guvern, tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Interesul pentru Romgaz a fost mult mai mare decât pentru Transgaz şi Nuclearelectrica, a declarat ministrul Niţă, iar subscrierea s-a finalizat la preţul de 30 lei/acţiune, aproape de valoarea maximă vizată.

Banii obţinuţi vor fi utilizaţi la bugetul de stat. Legat de investiţiile pe care ar urma să le facă Romgaz, Niţă a spus că "Romgaz trebuie să fie un jucător şi în Marea Neagră". Întrebat dacă departamentul pentru energie ia în calcul şi implicarea Romgaz în explorarea potenţialelor zăcăminte de gaze de şist din România, Niţă a răspuns "de ce nu?", informează hotnews.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Oferta s-a încheiat joi, iar preţul a fost fixat la 30 lei pentru o acţiune, aproape de nivelul superior al intervalului stabilit, rezultând un cost de 9,25 dolari pentru certificate de depozit (GDR-uri) vândute pe piaţa de la Londra.

La preţul stabilit joi, de 30 lei, capitalizarea de piaţă a companiei este de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari).

În jur de 40% din acţiunile şi certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vândute instituţiilor şi publicului din România şi 60% investitorilor instituţionali din afara României. Includerea în ofertă a GDR-urilor cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, fiind alocat pe acest segment 36% din ofertă. Banii încasaţi pentru acţiunile vândute de stat la Romgaz vor fi viraţi la Fondul de Dezvoltare, iar potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, sumele vor fi folosite pentru acoperirea deficitului bugetar.

Ministrul Niţă a declarat că va continua acest tip de listare (acţiuni la BVB şi certificate de depozit la Londra) şi anul viitor, cu Hidroelectrica.

Listarea la bursă a pachetelor minoritare de acţiuni ale companiilor energetice de stat este unul dintre angajamentele asumate de Guvern faţă de FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie