Românii alocă mai mulţi bani pentru comerţul online

Clienti din Bucuresti ies din Carrefour cu cosurile pline de produse.
Clienti din Bucuresti ies din Carrefour cu cosurile pline de produse. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
19.10.2012

În fiecare oră românii fac cumpărături online în valoare de aproximativ 3.000 de lei. Mai mult, proporţia comenzilor care depăşesc valoarea de 400 de lei a crescut cu peste 12%, comparativ cu anul trecut, se arată într-un raport realizat de o platformă independentă de marketing online, pe primele nouă luni ale acestui an.

Magazinele online care se folosesc de această platformă au înregistrat, în perioada amintită, vânzări de peste 18,7 milioane de lei, cu 67% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2011, anunţă ziarul Capital.

Românii alocă mai mulţi bani pentru comerţul online, inclusiv când vorbim de sumele investite pentru o singură tranzacţie. Faţă de anul trecut, proporţia comenzilor care depăşesc valoarea de 400 de lei a crescut cu peste 12%.

De asemenea, tot în creştere este şi valoarea medie a comenzilor, care s-a mărit cu 10%, până la 198 de lei. Pentru achiziţionarea unui produs din categoria IT&C se cheltuiesc, în medie, aproape 800 de lei. Pe de altă parte, pentru haine, încălţăminte şi accesorii se alocă, în medie, 222 lei pentru fiecare comandă.

Ce cumpără românii online?

Moda şi produsele IT&C continuă să fie cele mai atractive categorii de produse pentru cumpărătorii online. Cu toate acestea, cea mai semnificativă ascensiune o au cărţile, al căror număr de vânzări s-a majorat cu 276% comparativ cu primele trei trimestre din 2012.

Cea mai bună perioadă pentru comerţul online a fost septembrie, care a adus magazinelor online vânzări de peste 2,6 milioane de lei.

La nivel de obiceiuri de consum, miercuri şi joi sunt zilele preferate pentru cumpărături, cu mici variaţii în funcţie de categoria articolelor procurate. După cum s-a observat şi la începutul anului, tot mai mulţi români plasează comenzi noaptea, de acasă, după o informare prealabilă în timpul zilei. Cel mai mare flux de tranzacţii online are loc în timpul prânzului, probabil de la birou în cazul multor cumpărători, cu o revenire şi un nou vârf după ora 20.00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor