România trebuie să plătească 1,2 miliarde de euro pentru proiecte europene neterminate

România trebuie să plătească circa 1,2 miliarde de euro pentru proiecte europene neterminate în cadrul financiar 2007-2013, a atras atenţia ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.
(photos.com)
Andrei Pricopie
22.12.2015

1,189 miliarde de euro! Acesta este preţul pe care va trebui să-l plătească România pentru proiectele pe bani europeni nefinalizate la timp.

Costul întârzierii proiectelor ce anu au putut fi duse la bun sfârşit în perioada de programare 2007-2013 şi care nici nu pot fi refazate pentru a fi continuate cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020 urmează să fie suportat de autorităţi publice centrale şi locale - cu alte cuvinte de la bugetul de stat - precum şi beneficiari privaţi, relatează Hotnews, citând informaţii prezentate marţi de ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, într-o conferinţă de presă

Potrivit situaţiei prezentate de Ministerul Fondurilor Europene, sunt în total 617 proiecte care trebuie încheiate din bani naţionali, repartizate în 5 programe operaţionale de fonduri structurale şi de coeziune, respectiv:

- Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE): 22 de proiecte, care necesită 57 de milioane de euro pentru a fi terminate (estimativ).
- POS Mediu: 66 de proiecte, pentru care mai e nevoie de 280 de milioane de euro,
- PO Regional: 483 de proiecte, pentru care e nevoie de 637 de milioane de euro
- POS Transport: 46 de proiecte, pentru care e nevoie de 215 milioane de euro.

Proiectele care nu pot fi refazate, trebuie finalizate până în iunie 2016, pentru a transmite documentele de închidere la Comisia Europeană până la 31 martie 2017. În ceea ce priveşte proiectele care nu vor putea fi finalizate nici aşa vor trebui declarate nefuncţionale, pentru a putea cere Comisiei Europene încă o derogare de 2 ani, pentru a fi realizate cel târziu până pe 31 martie 2019.

În acest caz, finalizarea proiectelor va fi suportată doar din surse naţionale de finanţare. În caz contrar, România riscă o procedură mult mai costisitoare, şi anume, Comisia Europeană poate retrage ţării şi banii deja absorbiţi în proiectele începute şi nefinalizate.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor