România priveşte cu optimism evoluţia relaţiilor cu Ucraina în 2012

Epoch Times România
01.02.2012

România priveşte cu optimism evoluţia relaţiilor cu Ucraina în anul 2012 şi speră că multitudinea de contacte şi consultări preconizate cu partenerii ucraineni va permite aprofundarea în continuare a raporturilor bilaterale, se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, la 1 februarie 2012, a 20 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice cu Ucraina, după recunoaşterea de către ţara noastră a independenţei Ucrainei, la 8 ianuarie 1992.

Relaţiile dintre Româna şi Ucraina au evoluat progresiv şi au înregistrat, în ultimul timp, o schimbare de dinamică cu orientare ascendentă, ca rezultat al iniţiativelor şi demersurilor ambelor părţi vizând consolidarea încrederii şi a cooperării în diverse domenii de interes, apreciază MAE.

Totuşi, aceste relaţii au fost marcate de numeroase episoade de controversă şi chiar de un scandal de spionaj.

La prezentarea bilanţului său în fruntea MAE, fostul ministru de externe Teodor Baconschi spunea că a reuşit, în decursul mandatului său de doi ani, normalizarea relaţiilor cu Ucraina şi sublinia că lasă succesorului o "moştenire exigentă" în privinţa Ucrainei - pregătirea vizitei preşedintelui la Kiev în prima parte a acestui an.

La începutul lunii ianuarie, fostul ministru Teodor Baconschi spunea că speră să aibă o întâlnire, în februarie, la Suceava şi Cernăuţi, cu omologul său ucrainean, Kostiantin Grişcenko, nefiind exclusă anul aceasta şi o întâlnire la nivel înalt. "Sper ca o întâlnire a mea cu omologul ucrainean să aibă loc undeva, în februarie, la Suceava şi Cernăuţi, şi totodată sper ca anul acesta să poată fi reluat şi dialogul la nivel înalt între cei doi preşedinţi", a spus ministrul de externe. Întrebat dacă se referă la o vizită, Baconschi a nu a exclus posibilitatea, dar a precizat că trebuie să existe "substanţă".

Teodor Baconschi a inclus printre reuşitele diplomaţiei româneşti, în cursul anului trecut, deblocarea relaţiei cu Ucraina şi a spus, într-un interviu la TVR, că s-a bucurat când a auzit că şi în bilanţul diplomaţiei de la Kiev a fost inclusă ca "bilă albă" normalizarea relaţiei cu România.

În cursul anului trecut, ministrul Kostiantin Grişcenko a venit la Bucureşti, iar Teodor Baconschi a fost în toamnă la Kiev, aceste vizite intervenind după aproape trei ani de răcire a relaţiilor.

"Avem în lucru o serie de documente de negociat în plus, de semnat", menţiona Teodor Baconschi, în condiţiile în care acordul pentru micul trafic la frontieră aşteaptă să fie semnat de mai mulţi ani, deşi, la un moment dat, era într-un stadiu foarte avansat.

Ucraina este cel mai mare vecin al României şi are o importanţă deosebită în ecuaţia stabilităţii şi securităţii regionale şi europene, afirmă MAE, la împlinirea celor 20 de ani de relaţii diplomatice. Ca stat membru UE şi NATO, România sprijină aspiraţiile europene ale Ucrainei, este interesată de continuarea parcursului ei european şi a reformelor democratice din ţara vecină, reaminteşte MAE.

Ansamblul raporturilor româno-ucrainene cuprinde domenii variate de interacţiune, dialogul politic bilateral fiind completat cu dosare precum integrarea europeană a Ucrainei, protecţia minorităţilor naţionale la standarde europene, intensificarea cooperării regionale şi transfrontaliere (cu utilizarea instrumentelor de finanţare europene).

Ucraina şi-a proclamat independenţa la 24 august 1991, iar România a recunoscut noul stat la 8 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice dintre România şi Ucraina au fost stabilite la 1 februarie 1992.

La 30.11.2011 volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Ucraina a fost de 2.059,3 mil. USD, din care exportul a fost de 1.040,3 mil. USD şi importul de 1.019 mil. USD, soldul fiind de 21,3 mil. USD în favoarea României. Fata de aceeaşi perioadă a anului 2010, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 64,1%, din care exportul cu 66.7%, iar importul cu 61.6%.

Ambasadorul României în Ucraina este Cornel Ionescu. Reprezentarea diplomatică a Ucrainei la Bucureşti este asigurată în prezent de însărcinatul cu afaceri ad interim al Ucrainei în România, Viorel Kotîk, fostul ambasador, Markian Kulik, încheindu-şi mandatul anul trecut. Deocamdată, Kievul nu a anunţat nicio nominalizare pentru postul de ambasador în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor