România, nouă condamnare la Curtea de Justiţie a UE. Motivul, gunoaiele...

Autorităţile române trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009 şi nu au făcut-o. A urmat o condamnarea la CJUE.
Groapa de gunoi de la Glod, 2006
Groapa de gunoi de la Glod, 2006 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

România a fost condamnată joi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei 1993/31/CE privind depozitele de deşeuri. Mai exact, autorităţile române trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009 şi nu au făcut-o, relatează Mediafax.

În primă fază, România nu va fi supusă unor sancţiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată şi să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale.

”Prin faptul că nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deşeuri în cauză, obligaţiei de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) şi cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, acele depozite de deşeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menţionată, nu au primit autorizaţia care să le permită să funcţioneze în continuare, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se arată în hotărârea pronunţată de către CJUE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a mai precizat că „România a luat măsuri în vederea închiderii şi a inspecţiei finale a depozitelor de deşeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.