România inaugurează un centru de pregătire a piloţilor de avioane F-16 pentru aliaţii NATO şi Ucraina

România, membră NATO, a inaugurat, luni un centru internaţional de pregătire pentru piloţii de avioane F-16 din ţările aliate. (Youtube - screenshot)
D.B.
14.11.2023

România, membră NATO, a inaugurat, luni, un centru internaţional de pregătire pentru piloţii de avioane F-16 din ţările aliate şi alţi parteneri, inclusiv Ucraina, informează AP News.

Centrul de pregătire situat la o bază aeriană din Feteşti va avea ca scop creşterea interoperabilităţii între aliaţii NATO şi o mai bună poziţionare a alianţei militare "pentru a face faţă provocărilor complexe" din Europa de Est şi din regiunea Mării Negre, a transmis Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit MApN, puternicele avioane de război fabricate în SUA vor fi furnizate de Forţele Aeriene Regale Olandeze, în timp ce producătorul de avioane Lockheed Martin va asigura instructori şi întreţinere la centrul de pregătire.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, care a participat la inaugurare, a calificat colaborarea drept "un exemplu al modului în care sectorul public şi cel privat pot coopera pentru a promova priorităţile noastre de apărare".

"Mă aflu aici cu un mesaj simplu. Guvernul Statelor Unite este aici pentru a sprijini în orice fel putem", a declarat aceasta.

România, membră NATO din 2004, are o graniţă lungă cu Ucraina. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Kievul a cerut în mod repetat susţinătorilor săi să trimită avioane de luptă sofisticate pentru a-i oferi un avantaj în luptă, iar unele ţări NATO au făcut acest lucru.

Ca răspuns la războiul din vecinătate, România a crescut cheltuielile pentru apărare, în timp ce NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic al Europei prin trimiterea de grupuri de luptă multinaţionale suplimentare în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, membre ale alianţei.

Deschiderea centrului are loc după ce România a declarat săptămâna trecută că face presiuni pentru a cumpăra 54 de tancuri de luptă principale Abrams de ultim model şi echipamente conexe din Statele Unite, în cadrul unui acord în valoare de cel puţin un miliard de dolari, pentru a ajuta ţara noastră să facă faţă provocărilor de securitate regională.

În aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, de asemenea, achiziţia unui număr nespecificat de avioane de luptă F-35 de ultimă generaţie de fabricaţie americană, în contextul în care România face presiuni pentru a-şi moderniza forţele aeriene.

România a jucat un rol din ce în ce mai proeminent în cadrul alianţei de-a lungul războiului, inclusiv găzduind o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO în noiembrie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor