România este codaşă în UE în ce priveşte cheltuielile de sănătate legate de cancer

Spital
Spital (Epoch Times România)

Conform statisticilor UE, cancerul a costat în 2009 aproximativ 126 de miliarde de euro în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, România situându-se pe ultimul loc în privinţa cheltuielilor pe locuitor, precizează luni un studiu britanic care a ţinut seama de ponderea economică a cheltuielilor pentru sănătate, de costurile legate de absenţe, invaliditate şi de timpul consacrat îngrijirii celor apropiaţi, scrie AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au încercat să estimeze întreaga pondere economică a cancerului în Uniunea Europeană.

'Cuantificarea greutăţii economice a cancerului în UE necesită, pe lângă evaluarea costurilor pentru sistemul de sănătate, o estimare a pierderilor la venituri din cauza incapacităţii de a munci (invaliditate sau moarte prematură), precum şi a îngrijirilor acordate gratuit bolnavilor de către cei apropiaţi', afirmă oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în revista britanică The Lancet.

Cercetările se referă la anul 2009 - acesta fiind anul cel mai recent pentru care există disponibile date complet - şi se bazează pe 150 de surse diferite. Costul global al cancerului în cele 27 de state UE s-a ridicat la 126 de miliarde de euro, dintre care 51 de miliarde de euro pentru cheltuieli de sănătate în sens strict.

"60% din ponderea economică se raportează la cheltuielile din afara sănătăţii, cu circa 43 de miliarde de euro pierderi în productivitate atribuite deceselor premature", se relatează în articol.

Din studiu reiese că se pierd 9,43 de miliarde de euro datorită celor 83 de milioane de zile de muncă pierdute în UE ca urmare a concediilor de boală sau incapacităţii de muncă datorită bolii de cancer.

Studiul arată, totodată, că au existat trei miliarde de ore pentru 'îngrijiri' acordate bolnavilor de către prieteni şi familii, cu o evaluare totală de 23,2 miliarde de euro în ce priveşte timpul acordat de cei apropiaţi.

Cheltuielile medicale alocate pentru cancer în cadrul UE sunt evaluate la 51 de miliarde de euro şi reprezintă 4% din totalul cheltuielilor de sănătate în Uniune. Din totalul respectiv, cheltuielile de spitalizare au fost cele mai mari (28,4 miliarde de euro), de peste două ori mai mari decât costul medicamentelor (13,6 miliarde euro).

UE acordă în medie echivalentul a 102 euro pe cetăţean pentru cheltuielile de sănătate legate de cancer, totuşi diferenţele sunt mari de la o ţară la alta, de la 52 de euro pe persoană în România, la 97 de euro în Franţa şi 171 de euro în Germania.

Cele mai mari cheltuieli legate de cancer se înregistrează în Statele Unite, subliniază studiul, având un total de 157 de miliarde de euro (202 miliarde de dolari) în 2008, potrivit unei evaluări care exclude îngrijirile acordate de cei apropiaţi şi zilele de muncă pierdute, cu o medie de 196 de euro (225 USD) pe persoană.

Dacă se face o comparaţie, se constată că bolile cardiovasculare au un cost global mult mai ridicat - în Europa cu 195 de miliarde de euro (conform unui alt studiu) -, deşi ponderea privind pierderea productivităţii este mult mai importantă în cazul cancerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură