România datorează zeci de milioane de euro unor firme de producţie străine. "Statul nu şi-a respectat angajamentele"

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Facebook/RalucaTurcan)
Andrei Popescu
23.04.2024

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, luni că, din cauza nerespectării angajamentelor, statul român are de plătit datorii de zeci de milioane de euro către companii de producţie din străinătate care au venit să filmeze în România.

“Programul cash rebate este o schemă de sprijin financiar pentru ca mari investiţii cinematografice să se deruleze în România, valorificând potenţialul românesc natural sau profesional. Este o schemă de sprijin pe care toate ţările din Europa, cu excepţia Bielorusiei, o au şi care a existat şi în România însă nu a fost aplicată niciodată. Iar consecinţa a fost că mari firme de producţie din străinătate au venit să filmeze în România. Statul român nu şi-a respectat angajamentele. Au dat statul român în judecată, au câştigat în instanţă.

Avem de plătit datorii şi companii mari care se simt atrase de potenţialul uriaş al României sunt în expectativă, dacă să vină să filmeze în România. Datoriile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro”, a precizat Turcan, citată de Agerpres, la deschiderea conferinţei “Drepturile creatorilor în domeniul audiovizual”, organizată de Ministerul Culturii, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în parteneriat cu Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual, cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.

De asemenea, Turcan a afirmat că în România schema de cash rebate “există pe hârtie din anul 2018”, adăugând că datoriile pe care le-a menţionat nu sunt însă greu de plătit.

“Avem buget, există angajament la nivelul Guvernului de a respecta aceste angajamente şi să ne recăpătăm încrederea în statul român, ceea ce pentru mine este vital. Obligaţia şi datoria mea, ca ministru al Culturii, este să plătim datoriile, să finalizăm proiectele depuse şi să respectăm angajamentul statului şi, de asemenea, să dăm drumul unui nou apel de proiecte, care, aşa cum se prefigurează, poate să aducă investiţii de peste 300 de milioane de euro chiar în acest an. Am făcut deja cred că două plăţi, suntem în evaluare cu dosarele, practic se merge în paralel: plată - datorii restante, dosare depuse - restante şi schemă nouă de sprijin, astfel încât să putem aduce din nou investitori în România”, a continuat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor