România atrage miliarde de euro pentru energia eoliană

(Sean Gallup / Getty Images)

Compania franceză Filasa Internaţional va investi trei miliarde de euro în proiecte energetice eoliene în România, până în 2013, prin intermediul Eolenvest, ceea ce presupune dezvoltarea unor capacităţi totale de peste 2.000 MW, a anunţat directorul general al Filasa Internaţional, Bernard Esquirol, la începerea lucrărilor la proiectul Parcurilor Eoliene de Sud-Est, în zona BrăilaBuzăuÎn România vom dezvolta proiecte de producere a energiei eoliene în trei zone - Buzău-Brăila - 897 MW, Suceava - peste 500 MW şi Caraş Severin - 700 MW. În 2013 sperăm să avem toate autorizaţiile de construcţie pentru Brăila-Buzău. Putem instala o turbină pe săptămână, astfel că estimăm că la finalul anului 2013 sau în 2014 capacitatea va fi instalată. Producţia la capacitate maximă este estimată pentru 2017”, a afirmat Bernard Esquirol.

În zona Brăila-Buzău vor fi realizate 10 parcuri eoliene reprezentând o investiţie totală de aproximativ 1,35 miliarde de euro. “Proiectele din România vor demara mai târziu decât am planificat deoarece am schimbat furnizorul de turbine eoliene - Vestas. Momentan discutăm cu companiile Alstom şi Siemens”, a spus directorul general al Filasa Internaţional.

Pe teritoriul judeţelor Brăila şi Buzău, grupul Eolenvest va dezvolta Parcurile Eoliene de Sud-Est - un ansamblu de proiecte energetice în comunele Ulmu, Cireşu, Zăvoaia, Dudeşti, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Roşiori, Ruşeţu şi Largu, urmând ca investiţia să fie amortizată în cinci ani. Proiectele sunt derulate prin intermediul unor societăţi de proiect constituite în cadrul grupului şi sunt în prezent în diferite stadii de autorizare, studiile specifice de măsurare a vitezei vântului, de evaluare a biodiversităţii sau studii geotehnice pentru fiecare locaţie fiind în derulare de la începutul anului 2011.

În Tudor Vladimirescu am obţinut autorizaţia de construire pentru parcul eolian de 95 MW şi suntem în proces de obţinere a autorizaţiei pentru amplasarea traseelor de cabluri electrice şi a instalaţiei de racordare a parcului în staţia Lacul Sărat a adăugat Esquirol.

De asemenea, Filasa Internaţional intenţionează să dezvolte un proiect fotovoltaic în România, pe o suprafaţă de 1.200 hectare. ,,Vrem să continuăm investiţiile în România în energia fotovoltaică. Este vorba despre un proiect de aproximativ 300 MW, pe o suprafaţă de 1.200 ha. Ar fi necesară o suprafaţă similară uneia pentru o fermă”, a precizat reprezentantul Filasa.

Potrivit estimărilor specialiştilor, la sfârşitul anului 2012, în România, peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperită de energia eoliană. Fiecare MW de putere eoliană cere o investiţie cuprinsă între 1,5 şi 1,6 milioane de euro, astfel că valoarea totală a investiţiilor făcute în România s-ar putea ridica până la cinci miliarde de euro, până în anul 2013, potrivit datelor Filasa Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie