România/alegeri: Lupta pentru putere se va înăspri şi mai mult (presă)

După triumful în alegeri al lui Victor Ponta în România, mulţi comentatori se tem că lupta pentru putere între taberele politice duşmane se va înăspri şi mai mult, notează cotidianul Frankfurter Rundschau, într-o scurtă revistă a presei de limbă germană pe acest subiect.
Premierul român, Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.12.2012

După triumful în alegeri al lui Victor Ponta în România, mulţi comentatori se tem că lupta pentru putere între taberele politice duşmane se va înăspri şi mai mult, notează cotidianul Frankfurter Rundschau, într-o scurtă revistă a presei de limbă germană pe acest subiect.

Lupta pentru putere între guvern şi preşedintele Traian Băsescu (...) ar urma să se ascută şi mai mult după triumful în alegeri al guvernului de coaliţie, scrie Neue Zürcher Zeitung. Guvernul a apelat deja în vară la toate mijloacele pentru a-l demite pe preşedinte. Planul a eşuat însă. Există temerea că învingătorii alegerilor vor încerca din nou destituirea preşedintelui, nepopular în pături largi ale populaţiei. În România, mulţi sunt de părere că se va ajunge la o reeditare a luptei în noroi din vara trecută, mai scrie publicaţia elveţiană.

Aici nu este vorba despre ideologie, consideră Mittelbayerische Zeitung; ambele tabere sunt, în esenţă, clici de putere, care au nevoie doar de reguli clare pentru încăierările lor. Puterea preşedintelui ar trebui, într-adevăr, îngrădită, pentru ca ţara să se liniştească. Pentru o înţelegere între majoritate şi opoziţie este nevoie de standarde comune, care însă lipsesc. Dacă prietenii preşedintelui Traian Băsescu ar rămâne în afara reformei ce urmează, nu ar fi o mare nenorocire. În 2014 se încheie mandatul preşedintelui obsedat de putere. (...) Oricum, este de sperat că, pentru reforma Constituţiei cel puţin, Ponta este dependent de înţelegerea cu minorităţile naţionale, mai comentează Mittelbayerische Zeitung.

Potrivit Tageszeitung, de votul de respingere a lui Băsescu au profitat în primul rând social-democraţii de la guvernare. Cu toate acestea, liderul lor Victor Ponta nu ar trebui să se bucure prea devreme. Victoria sa covârşitoare înseamnă doar că, în lipsa alternativelor credibile, alegătorii au ales presupusul rău mai mic. La români, care au mers în procent de sub 43% la urne, s-a conturat o recunoaştere amară: aceea că niciuna din tabere nu este mai prejos în ce priveşte corupţia, nepotismul şi eforturile de a-şi asigura avantaje proprii, consideră Tageszeitung.

Alegerile din România arată acelaşi rezultat ca şi referendumul din vară privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, notează la rândul său Der Standard. Marea majoritate a românilor nu mai vor să îi vadă la putere pe el şi pe apropiaţii lui conservatori. Principalul motiv este politica de austeritate, care s-a aplicat pe seama celor mai săraci şi nu a fost suficient explicată. (...) Noua majoritate clară poate aduce acum stabilitatea politică de care ţara are nevoie urgent în primul rând din punct de vedere economic, mai comentează cotidianul vienez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor