România a câştigat 9,7 milioane de euro pentru patru proiecte de mediu

Pădurile româneşti ar putea deveni o sursă de carbon până în 2050
Pădurile româneşti ar putea deveni o sursă de carbon până în 2050 (photos.com)

Comisia Europeană a aprobat finanţarea a 202 noi proiecte în cadrul programului LIFE , fondul pentru mediu al Uniunii Europene, patru dintre acestea fiind pentru România. Proiectele vizează acţiuni în domeniul conservării naturii, al politicii de mediu, al schimbărilor climatice, precum şi activităţi de informare şi comunicare privind problemele de mediu. Ele reprezintă o investiţie totală de aproximativ 516,5 milioane euro, din care UE va furniza 268,4 milioane.

În urma celei mai recente cereri de propuneri, care s-a încheiat în iulie 2011, Comisia a primit 1.078 de candidaturi din cele 27 de state membre ale UE. Dintre acestea, 202 au fost selecţionate pentru cofinanţare în cadrul celor trei componente ale programului: LIFE Natură şi biodiversitate, LIFE Politică şi guvernanţă în materie de mediu şi LIFE Informare şi comunicare.

Proiectele din cadrul componentei LIFE Natură şi biodiversitate vizează ameliorarea stării de conservare a unor specii şi habitate pe cale de dispariţie. Dintre cele 268 de propuneri primite, Comisia a ales pentru finanţare 76 de proiecte depuse de parteneriate între organisme de conservare a naturii, autorităţi guvernamentale şi alte părţi interesate. Situate în 22 de state membre, ele reprezintă o investiţie totală de 241,8 milioane euro, din care UE va furniza 136 milioane euro. 71 dintre acestea se înscriu în categoria „Natură” şi vor contribui la punerea în aplicare a directivelor „Păsări” şi/sau „Habitate” şi la dezvoltarea reţelei Natura 2000. Celelalte cinci abordează aspecte mai vaste ale biodiversităţii.

Proiectele din cadrul componentei LIFE Politică şi guvernare în materie de mediu sunt proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode şi instrumente inovatoare. Dintre cele 607 propuneri primite, Comisia a selectat pentru finanţare 113 proiecte depuse de o gamă largă de organizaţii din sectorul public şi privat. Proiectele câştigătoare reprezintă o investiţie totală de 258,4 milioane euro, din care UE va furniza aproximativ 124,4 milioane. În cadrul acestei componente, Comisia va contribui cu peste 31,4 milioane euro la 23 de proiecte care abordează în mod direct schimbările climatice, cu un buget total de 67,8 milioane euro. În plus, numeroase alte proiecte care se concentrează asupra altor aspecte vor avea un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de seră. Deşeurile şi apa sunt alte două domenii importante asupra cărora se concentrează acţiunile.

Proiectele din cadrul componentei LIFE Informare şi comunicare diseminează informaţii, pun în evidenţă problemele de mediu şi oferă activităţi de formare şi de sensibilizare cu privire la prevenirea incendiilor forestiere. Dintre cele 203 propuneri primite, Comisia a selecţionat pentru finanţare 13 proiecte depuse de diferite organizaţii publice şi private din domeniul naturii şi/sau al mediului. Proiectele se desfăşoară în nouă state membre şi reprezintă o investiţie totală de 16,2 milioane euro, din care UE va furniza aproximativ 7,2 milioane euro.

Patru dintre cele 202 proiecte câştigătoare sunt din România, care va primi o finanţare de 9,7 milioane de euro: 9,2 milioane pentru trei proiecte din categoria LIFE Natură şi 500.000 de euro pentru unul din categoria LIFE Informare şi comunicare.

1. Principalul obiectiv al proiectului este acela de a proteja şi restaura 1.600 de hectare de pădure din Munţii Făgăraş. Proiectul este realizat de Fundaţia Conservarea Carpaţilor.

Patru dintre cele 202 proiecte câştigătoare sunt din România, care va primi o finanţare de 9,7 milioane de euro: 9,2 milioane pentru trei proiecte din categoria LIFE Natură şi 500.000 de euro pentru unul din categoria LIFE Informare şi comunicare.

2. Obiectivul acestui proiect este de a reface două dintre habitatele degradate ale unei zone din Gorj şi de a crea condiţiile pentru a le asigura dezvoltarea pe viitor. Este vorba de pădurile de castani şi de tufişurile de rhododendron.

3. Fundaţia Carpaţi a câştigat banii pentru un proiect de conservare a trei habitate din centrul României, pădurea de la Prejmer şi Dealul cetăţii Lempes

4. Fundaţia pentru Arii Protejate a câştigat 500.000 de euro pentru un proiect de comunicare. Fundaţia trebuie să popularizeze proiectele Natura 2000 la nivel naţional, să organizeze cursuri privind biodiversitatea.

LIFE este instrumentul financiar european pentru mediu şi are un buget total de 2,143 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. Comisia lansează în fiecare an câte o cerere de propuneri pentru proiectul LIFE .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură