Roma a ieşit oficial din cursa pentru organizarea JO de vară din 2024

CONI a retras în mod oficial candidatura Romei de la organizarea Jocurilor Olimpice de vară, ediţia 2024, după ce autorităţile romane au anunţat că nu vor putea susţine financiar acest proiect, capitala Italiei fiind incapabilă să investească sume mari de bani în avans pentru a îndeplini standardele impuse de Comitetul Internaţional Olimpic.
Preşedintele Comitetului olimpic italian (CONI), Giovanni Malago.
Preşedintele Comitetului olimpic italian (CONI), Giovanni Malago. (Agi Agenzia Italia/twitter)

Capitala Italiei, Roma, una dintre cele patru candidate la găzduirea Jocurilor Olimpice de vară din 2024, s-a retras în mod oficial din cursă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comitetului Olimpic italian (CONI) Giovanni Malago, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am scris astăzi Comitetului Internaţional Olimpic pentru a întrerupe procesul de candidatură pentru Roma-2024", a mărturisit oficialul italian, care s-a izbit de refuzul noului primar al capitalei Italiei, Virginia Raggi, de a susţine proiectul.

Autorităţile romane anunţase că acest proiect nu va putea fi susţinut financiar, oraşul de pe malul fluviului Tibru nefiind capabilă să investească sume mari de bani în avans, cerinţă impusă de Comitetul Internaţional Olimpic. Virginia Raggi nu are încredere în probabilitatea obţinerii unor beneficii de pe urma organizării competiţiei, metropola italiană având mari datorii.

''Nu Jocurilor betonului! Absolut nu! (...) Nu catedralelor în deşert (...). Noi nu vom ipoteca viitorul acestui oraş'', a spus Raggi, menţionând că Jocurile sunt întotdeauna ''un soi de vis care se transformă în coşmar'' pentru locuitori.

Logo-ul Romei pentru candidatura sa la organizarea JO 2024, era imaginea monumentului turistic Colosseum, în culorile steagului italian, verde, alb, roşu. În decembrie anul trecut, preşedintele comitetului italian de organizare, Luca Cordero di Montezemolo mărturisea că "Roma vrea să organizeze cea mai frumoasă Olimpiadă a anilor 2000 şi noi avem tot ce ne trebuie ca să reuşim: cultură, frumuseţe, tehnologie, tinereţe".

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va lua o decizie în anul 2017 asupra oraşului care va găzdui Jocurilor Olimpice din 2024, cursă în care au rămas trei oraşe: Budapesta, Los Angeles şi Paris. Iniţial au fost cinci oraşe, Roma - care şi-a anunţat retragerea, şi Hamburg care s-a retras deoarece nu a reuşit să obţină susţinerea necesară în rândul cetăţenilor în urma unui referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport