Rezervele de gaz de şist ale Ucrainei sunt estimate la 30 trilioane de metri cubi

Rezervele de gaz de şist ale Ucrainei se ridică la cel puţin 30 de trilioane de metri cubi, însă după finalizarea lucrărilor de evaluare a resurselor de către experţi americani rezervele prognozate s-ar putea dubla, a declarat ministrul ecologiei şi resurselor naturale al Ucrainei, Nikolai Zlocevski, într-un interviu acordat publicaţiei Kommersant-Ukraina.

Ucraina, a cărei economie depinde în mare măsură de importul de gaz rusesc, a declarat de nenumărate ori că intenţionează să-şi majoreze propriile extracţii de gaz, inclusiv ale celui netradiţional, şi să-şi extindă importul de combustibili din surse alternative celor ruseşti.

În luna februarie a acestui an, guvernele Ucrainei şi SUA au semnat un memorandum în vederea cooperării în domeniul exploatării rezervelor de gaz de şist. Ucraina afirmă că pe teritoriul ei s-ar afla cele mai mari rezerve de gaz de şist din Europa şi intenţionează să evalueze acest potenţial până la mijlocul anului 2012.

Potrivit lui Nikolai Zlocevski, evaluările actuale ale specialiştilor ucraineni şi colegilor lor din SUA diferă substanţial, deoarece noţiunea 'gaz de şist' este interpretată în mod diferit în ţări diferite. În prezent, în Ucraina nu este extras gaz de şist, însă companiile ucrainene extrag cantităţi mici de gaz de mină, activitate necesară pentru degajarea minelor.

Zlocevski afirmă că prima licitaţie pentru semnarea acordului în vederea împărţirii producţiei la două zăcăminte va fi organizată în vara lui 2011, iniţiatorul ei fiind companiile Shell şi Chevron. Interes pentru rezervele de gaz netradiţional din Ucraina au manifestat, de asemenea, Gazprom, TNK-BP şi ExxonMibil.

Potrivit contractului semnat cu partea rusă, livrările de gaz rusesc către Ucraina vor creşte în 2011 cu aproape 10% - până la 40 miliarde de metri cubi. De asemenea, alte circa 20 de miliarde de metri cubi Ucraina extrage în mod independent. În acelaşi timp, consumul de gaz în Ucraina s-a ridicat anul trecut la 55 miliarde de metri cubi.

Vicepremierul ucrainean Andrei Kliuev declarase în vara lui 2010 că până în 2020 Ucraina intenţionează să majoreze de 1,5 ori extracţiile de gaz natural, până la 30-32 miliarde de metri cubi, din contul majorării extracţiilor pe platoul continental al Mării Negre şi demarării extracţiilor de gaz metan şi de şist. În afară de aceasta, până în 2015 Ucraina intenţionează să dea în exploatare un terminal pentru recepţionarea de gaz lichefiat, cu o capacitate de 5 miliarde de metri cubi pe an.

Gazul de şist a început să fie extras relativ recent, însă acesta a reuşit deja să modifice piaţa globală a gazului. În prezent, gazul de şist reprezintă 15-20% din volumul extracţiilor totale de gaz din SUA.