Rezerve de petrol "de o importantă excepţională" descoperite de Rosneft şi Exxon în Marea Kara

Platforma petrolieră.
Platforma petrolieră. (Chris Graythen / Getty Images)

Gigantul rus de stat Rosneft şi americanii de la Exxon Mobil au descoperit rezerve de petrol "de o importanţă excepţională" în Marea Kara din regiunea arctică.

Conform deschide.md, care citează Bloomberg, anunţul a fost făcut de Igor Sechin, directorul general al Rosneft, care a călătorit două zile pe o navă de cercetări rusească până la platforma de foraje unde a fost făcută descoperirea.

Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologică similară din împrejurimi sugerează că rezervele de petrol din zonă ar putea deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume, depăşind-o pe cea din secţiunea americană a Golfului Mexic.

"Depăşeşte aşteptările noastre. Această descoperire are o importantă excepţională, demonstrând prezenţa hidrocarburilor în regiunea Arctică", a declarat şeful Rosneft.

Producţia la zăcământul din Marea Kara ar putea începe în cinci-şapte ani, a mai declarat Secin, adăugând că zăcământul de acolo va purta numele "Victoria".

Exploatarea rezervelor de petrol din regiunea arctică este una dintre cele mai mari ambiţii ale preşedintelui Putin, mai scrie sursa citată. Mai mult, pe măsură ce multe din depozitele petroliere convenţionale încep să se epuizeze, importanţa depozitelor de hidrocarburi din zonă Arctica creşte exponenţial şi va continua să crească, în condiţiile în care cel puţin 40% din bugetul statului provine din taxele aplicate industriei petroliere.

Planurile lui Putin ar putea fi însă zădărnicite de conflictul din Ucraina. Reamintim că Statele Unite a impus o serie de sancţiuni ce ţintesc direct spre afacerile giganţilor energetici ruşi, inclusiv Rosneft şi Lukoil. Sancţiunile urmăresc să împiedice firmele americane să susţină proiectele ruşilor de explorare şi exploatare de hidrocarburi la mari adâncimi în zona Arctică sau pe câmpurile de şist. Printre companiile occidentale care au răspuns pozitiv la cererile Casei Albe se află Exxon Mobile.

În urmă cu zece zile, ministrul rus al resurselor naturale, Serghei Donskoi, declara că este ”foarte probabil” ca gigantul petrolier american Exxon Mobile să înceteze colaborarea cu gigantul petrolier rus Rosneft. Cele două companii au un joint-venture în valoare de 3,2 miliarde de dolari în Marea Kara, iar Rosneft iniţiase exploatările înainte de termen.