Revista „Forbes” publică clasamentul celor mai puternice femei din lume

Mioara Stoica
22.05.2013

Pentru al treilea an consecutiv Angela Merkel domină în clasamentul celor mai puternice 100 de femei din lume, realizat de Forbes, relatează miercuri agenţia AGI.

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, se situează pe locul al doilea în spatele cancelarului german, prezent în listă de opt ori consecutiv în ultimii zece ani. Pentru 2013, patru din primele cinci poziţii sunt ocupate de personalităţi politice: în afară de Merkel şi Rousseff, apare Michelle Obama (a patra) şi Hillary Clinton, pe locul al cincilea. Intrusa este Melinda Gates (a treia), co-fondator al fundaţiei care poartă numele ei şi al soţului, preşedintele de la Microsoft, Bill Gates.

Pe locul al şaselea, Directorul de Operaţiuni de Facebook, Sheryl Sandberg, le devansează pe directorul de la FMA, Christine Lagarde, secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, şi şeful partidului de guvernământ din India, Sonia Gandhi, prima de pe lista din Asia.

Pe locul zece se află preşedintele PepsiCo, Indra Nooyi. Web-ul consolidează prezenţa sa în topul primelor 20 de poziţii cu cele mai înalte funcţii ale IBM, Virginia Rometty pe poziţia 12, ale Xerox, Ursula Burns a 14-a urmată de preşedintele Hewlett-Packard, Meg Whitman pe poziţia 15.

Prima femeie în clasament din lumea de divertisment este prezentatoarea americană Oprah Winfrey, a 13-a în faţa lui Beyonce (a 17-a), Angelina Jolie (a 37-a) şi Lady Gaga, cea mai tânără din grup la cei 27 de ani ai săi, pe locul al 45-lea.

Cea mai în vârstă dintre femeile cele mai puternice în lume este regina Angliei, 87 de ani, în poziţia 40. Moda este reprezentată de trei femei: directorul de la revista "Vogue" din Statele Unite, Anna Wintour (a 41-a), Miuccia Prada (a 58-a) şi Diane Von Furstenberg (a 74-a).

Dar saltul cel mai vizibil în clasament este cel al preşedintelui Coreei de Sud, Park Geun-Hye, care ocupă direct locul 11, în timp ce prima doamnă chineză, Peng Liyuan, se stabileşte pe poziţia 51. Prima femeie africană este Joyce Banda, preşedinte al Malawi, care s-a situat pe locul 47.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor