Republica Moldova sărbătoreşte Marea Unire

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
01.12.2013

Republica Moldova şi România sărbătoresc azi, 1 decembrie, Ziua Naţională. La evenimentele dedicate împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire, care se vor desfăşura la Bucureşti, vor participa şi oficiali de la Chişinău. Printre aceştia se numără şeful statului, Nicolae Timofti, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, dar şi ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

În România, Ziua Naţională este sărbătorită cu mare fast, peste 2.000 de militari participă la parada militară de 1 decembrie. Autorităţile au pregătit mai multe evenimente oficiale, iar primarii de sector vor pune la dispoziţia bucureştenilor peste 100.000 de porţii de sarmale.

Ziua Naţională a României va fi marcată şi la Chişinău. De dimineaţă, va avea loc ceremonia de depunere de flori la statuia lui Ştefan cel Mare. Ulterior, va fi organizat un maraton popular, ce va fi deschis de campioana olimpică la gimnastică Maria Olar, care va porni de la monumentul lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. De asemenea, participanţii vor intona imnul României în faţa Ambasadei "Statului Vecin" de la Chişinău.

Punctul culminant al evenimentului va fi Hora Unirii. Oamenii care vor juca hora vor încercui clădirea Guvernului. Sărbătoarea va culmina cu lansarea a aproape o sută de lampioane spre cer. Lampioanele vor lumina cerul la ora în care vor fi aprinse şi în România.

Astăzi, primarul capitalei va da startul sărbătorilor de iarnă. Locuitorii şi oaspeţii capitalei sunt invitaţi în această seară, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să aprindă luminiţele de pe Pomul de Crăciun, dar şi de pe străzile oraşului. Cu această ocazie, Primăria municipiului Chişinău va organiza în centrul capitalei un spectacol extraordinar, cu participarea vedetelor din Republica Moldova. Manifestarea se va desfăşura între orele 17:30 şi 22:00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor