Republica Moldova, maşina de spălat bani a Rusiei, cu ajutorul London City

Băncile din Republica Moldova şi Letonia ajută ruşii să scoată miliarde de dolari din ţară, evitând regulile stricte privind spălarea banilor. Operaţiunea a fost numită “The Laundromat” de activiştii anti-corupţie.
(Captură Foto)

Noi detalii au ieşit la suprafaţă privind modul în care cel puţin 20,8 miliarde de dolari (19,2 miliarde de euro) au fost scoşi ilegal din Rusia în perioada 2010-2014. Deşi ştirea a apărut iniţial în 2014, o nouă serie de date financiare au clarificat schema de spălare a banilor, pe care activiştii anti-corupţie au numit-o “The Laundromat” ("Maşina automată de spălat").

Documentele obţinute recent de OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) arată că în schemă sunt implicate peste 500 de persoane, inclusiv oligarhi şi infractori ruşi ce au legături cu guvernul şi agenţia internă de informaţii.

Deşi multe bănci din întreaga lume au gestionat aceşti bani, acum în centrul atenţiei se află City-ul londonez, cunoscut pentru corupţia sa financiară şi rolul jucat în numeroase scheme de spălare a banilor. Majoritatea banilor suspecţi au trecut prin 21 de aşa-zise “companii hub” deţinute anonim. Majoritatea acestor companii au fost înregistrate în Marea Britanie, iar altele în Cipru.

Conform raportului OCCRP, schema Laundromat a funcţionat mereu la fel. Două companii fantomă ce există doar pe hârtie pretind că îşi împrumută bani reciproc, iar ulterior, una dintre companii nu va putea să ramburseze împrumutul primit. Judecătorii confirmă “datoria” ca fiind reală, permiţând companiilor ruse să depună bani într-un cont din Republica Moldova. Banii sunt trimişi spre conturi controlate de tribunal – toate la o singură bancă – Moldindconbank din Republica Moldova.

După ce banii ies în cele din urmă din Rusia, o parte dintre ei sunt retraşi direct. Totuşi, majoritatea banilor sunt trimişi către o altă bancă – Trasta Komercbanka din Letonia, care se află pe teritoriul Uniunii Europene, de unde este uşor să fie trimişi în orice alt loc din lume prin companiile fantomă anonime.

În 2016, Trasta Komercbanka, banca letonă din centrul schemei Laundromat, a fost închisă după “eşecul de a se conforma reglementărilor privind spălarea banilor”, potrivit afirmaţiilor OCCRP. În plus, procurorii anti-corupţie din Republica Moldova au acuzat 16 judecători, iar câţiva angajaţi ai Moldindconbank şi câţiva oficiali ai Băncii Centrale din această ţară sunt de asemenea cercetaţi.

Anchetatorii susţin că nu toţi cei implicaţi în schemă au fost identificaţi şi sugerează că suma totală de bani spălaţi s-ar putea ridica la 80 miliarde de dolari, şi nu numai la 20,8 miliarde, sumă ce a fost deja identificată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe