Republica Moldova: Asociaţiile pentru irigaţii, încurajate să valorifice oportunităţile de irigare

Irigare în câmp
Irigare în câmp (SDA Moldova)

Peste 100 de producători agricoli, membri ai 24 de Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI) s-au întrunit marţi 4 februarie, în cadrul celei de a VI-a ediţii a conferinţei anuale a AUAI, organizate cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă (FDD) Moldova şi Proiectul USAID Agricultura Performanta în Moldova (USAID/APM).

Participanţii la eveniment reprezintă atât cele 10 AUAI care gestionează sistemele de irigare reabilitate din fondurile Guvernului SUA, cât şi asociaţii nou create, în proces de preluare a managementului sistemelor de irigare.

Potrivit FDD Moldova, în ultimul timp, lipsa precipitaţiilor şi verile aride determină tot mai mulţi fermieri să îşi realoce activităţile agricole în zonele cu acces la infrastructura de irigare, care le permite să producă culturi cu valoare adăugată şi să reducă riscurile compromiterii recoltelor.

Astfel, pe parcursul anului 2019, 10 fermieri au ales să îşi dezvolte afaceri în arii cu acces la sisteme centralizate de irigare, aceştia fiind implicaţi în cultivarea căpşunilor, sfeclei de zahăr, legumelor, strugurilor de masă.

Urmare a eforturilor AUAI, partenerilor de dezvoltare şi perseverenţei producătorilor agricoli, în 2019 cele 10 AUAI care gestionează sistemele reabilitate au livrat un volum de apă de 2,3 milioane m³, sau cu 10% mai mult faţă de anul precedent.

Directorul executiv al FDD Moldova, Valentina Badrajan, a notat că prin activităţile desfăşurate, această instituţie creează premize pentru o dezvoltare rurală durabilă.

„În acest sens, în anul 2020 vom continua să acordăm suport AUAI si Agenţiei Apele Moldovei în procesul de implementare a unui model sustenabil de gestiune a sistemelor centralizate de irigare şi vom susţine proiectele de modernizare a sistemelor de irigare pentru a contribui la extinderea suprafeţelor irigate în zonele sistemelor centralizate de irigare şi tranziţia la agricultura cu valoarea înaltă adăugată”, a declarat directorul executiv FDD Moldova în cadrul evenimentului.

La rândul său, directorul Proiectului USAID/APM, Benjamin Toric, a menţionat că sinergia partenerilor de dezvoltare, a autorităţilor publice şi producătorilor agricoli poate produce schimbări reale asupra agriculturii şi calităţii vieţii în localităţile rurale.

Uneori, este suficient un mic imbold pentru a cataliza investiţii noi în regiunile cu acces la irigare şi a stimula dezvoltarea unor afaceri profitabile în agricultură. Drept exemplu este experienţa proiectului USAID/APM care a acordat în zonele sistemelor de irigare reabilitate granturi în valoare de circa 345 mii USD, ce au generat adiţional investiţii private de peste 1,7 milioane USD.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare construite în perioada sovietică, dintre care doar 10 au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Celelalte 78 de sisteme de irigare sunt funcţionale, parţial funcţionale sau nefuncţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe