Reperarea unui trib pe Amazon da nastere unei dileme privind contactul cu civilizatia

Un indian brazilian Ywalapiti cara lemne pentru a face foc in timp ce fotografii privesc.
Un indian brazilian Ywalapiti cara lemne pentru a face foc in timp ce fotografii privesc. (Antonio Scorza / AFP / Getty Images)

RIO DE JANEIRO - Fotografiile dramatice ale unor indieni amazonieni nedescoperiti pana in prezent au subliniat caracterul precar al celor cateva triburi "pierdute” care au mai ramas si pericolele la care acestea se expun ca urmare a contactului cu persoane din exterior.

Indienii inarmati cu arcuri si sageti si tipand din fotografiile date publicitatii joi sunt cel mai probabil urmasii unui trib mai mare care au fost fortati sa se ascunda tot mai adanc in padure din cauza asezarilor care le-au invadat teritoriul, spun expertii.

Cel mai probabil nu sunt "pierduti”, ci au avut multe contacte cu alte grupuri indigene de-a lungul anilor, a spus Thomas Lovejoy, un expert in domeniu care prezideaza Centrul Heinz din Washington.

"Cred ca aici se naste intrebarea etica daca pot fi tinuti la distanta de orice contact cu lumea exterioara si cred ca raspunsul la aceasta intrebare este nu”, a spus Lovejoy.

"Raspunsul corect este sa li se ofere genul de contact si schimbare cu care tribul insusi reuseste sa tina pasul.”

Zona de granita dintre Brazilia si Peru reprezinta unul dintre ultimele refugii ale lumii pentru asemenea grupuri, cu peste 50 de triburi necontactate, din cele 100 de astfel de triburi estimate a trai in intreaga lume.

Aceste triburi sunt puse in pericol de dezvoltarea societatii, in special in partea peruana care este mai inceata decat cea braziliana in recunoasterea zonelor protejate in care traiesc indigeni.

Jose Carlos Meirelles, un oficial al agentiei braziliene pentru protejarea indienilor care s-a aflat in elicopterul ce a trecut in zbor peste trib, a declarat ca acestia ar trebui lasati in pace cat mai mult timp posibil.

"Cat timp primim sageti in fata, este bine," a declarat el pentru ziarul brazilian Globo. "In ziua in care se vor purta civilizat, sunt terminati."

De-a lungul istoriei, contactul cu exteriorul s-a dovedit dezastruos pentru indienii brazilieni, care numara in prezent aproximativ 350.000 de persoane in comparatie cu pana la 5 milioane in momentul sosirii primilor europeni.

"In 508 ani de istorie, din miile de triburi care exista niciunul nu s-a adaptat bine la societatea braziliana," a spus Sydney Possuelo, un fost oficial al agentiei braziliene pentru protectia indienilor care a fondat departamentul pentru triburi izolate.

Ingrijorare cu privire la politica din Peru

Totusi, in ultimii ani, triburi precum Yanomami au reusit sa castige o protectie mai mare devenind mai organizate din punct de vedere politic si formand legaturi cu conservatorii straini.

"Nu este vorba de a lua decizia pentru ei. Este vorba de a le pune la dispozitie timpul si spatiul necesare pentru a lua decizia singuri," a declarat David Hill de la grupul Survival International.

Peste jumatate din tribul peruan Murunahua a murit din cauza racelii si a altor boli dupa ce a fost contactat pentru prima data in anul 1996, a spus Hill.

Reperarea unor asemenea triburi nu este un lucru neobisnuit, aparand o data la cativa ani in zona de granita dintre Brazilia si Peru, unde se estimeaza ca ar trai peste 50 din totalul de 100 de triburi necontactate care exista in intreaga lume.

In 1998, un trib cu 200 de membri a fost descoperit de Possuelo traind in colibe construite in padure, in statul Acre in apropiere de granita dintre Brazilia si Peru.

In septembrie anul trecut, ecologistii care cercetau cazuri de exploatare forestiera ilegala au reperat in Peru un trib nomad putin cunoscut care traia adanc in padurea amazoniana.

Descoperirea a subliniat ingrijorarile gruparilor pentru drepturile omului ca explorarea petrolului si a gazelor naturale de catre guvernul peruan, precum si exploatarea forestiera, pun triburile in pericol.

In Peru nu exista un echivalent al departamentului brazilian pentru problemele indienilor, a carui politica indeamna la necontactarea triburilor necunoscute.

"Exista multe cazuri de exploatare forestiera in partea peruana," a spus Hill. "Aceasta a avut tot felul de efecte asupra grupurilor care traiesc acolo, in special a celor care nu au avut contact cu civilizatia- a condus la conflicte violente si decese."

In mai, agentia petroliera peruana Perupetro a spus ca va exclude de la o licitatie pentru concesionarea unor terenuri bogate in petrol si gaze zonele in care traiesc triburi izolate. Perupetro a fost supusa la presiuni pentru limitarea activitatilor de explorare in apropierea zonelor tribale si a pus sub semnul intrebarii existenta triburilor izolate, spre mania activistilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură