Renate Weber, şefă a unei misiuni UE de observare electorală

Renate Weber
Renate Weber (NORBERTO DUARTE / AFP / Getty Images)

Eurodeputata PNL (ALDE) Renate Weber conduce, la invitaţia Comisiei Europene, misiunea UE de monitorizare a alegerilor generale din Paraguay, prevăzute pentru 21 aprilie, se arată într-un comunicat remis vineri presei.

Potrivit sursei citate, este pentru a patra oară cand europarlamentara din România primeşte o astfel de însărcinare, după misiunile din Burundi (2010) şi Bolivia (2008, 2009).

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate, Catherine Ashton, a declarat că alegerile din Paraguay vor fi foarte importante pentru stabilitatea şi dezvoltarea democratică a ţării şi normalizarea relaţiilor regionale.

“UE este un partener de lungă durată al Paraguay-ului şi am decis, la invitaţia autorităţilor, să trimit o misiune UE de observare a alegerilor (MOA). Sunt convinsă că, sub conducerea doamnnei europarlamentar Renate Weber, MOA va consolida încrederea în acest proces şi va spori credibilitatea viitorului guvern. Îi urez doamnnei Weber şi echipei sale mult succes în evaluarea acestui proces electoral”, a spus Ashton.

Renate Weber a ajuns la Asuncion joi şi a lansat oficial misiunea vineri, printr-o conferinţă de presă. O echipă de bază, formată din opt analişti electorali ai Uniunii Europene, se află la Asuncion încă din 2 martie. Aceasta va fi treptat întregită cu 22 de observatori pe termen lung şi 52 de observatori pe termen scurt, provenind din toate cele 27 state membre ale UE, precum şi din Norvegia. Misiunii de Observare a Alegerilor i se va alătura, de asemenea, o delegaţie de observatori de la Parlamentul European. În total, peste o sută de observatori ai UE se vor afla în Paraguay în timpul alegerilor din 21 aprilie.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, imediat dupa ziua alegerilor, misiunea va emite o declaraţie preliminară a constatărilor sale iniţiale şi va rămâne în Paraguay pentru a observa numărarea finală a voturilor şi orice proceduri de contestare, urmând a pregăti un raport complet, inclusiv cu recomandări de îmbunătăţire a procesului electoral în viitor. Şefa Misiunii UE, Renate Weber, va prezenta raportul final în timpul unei vizite ulterioare în Paraguay.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne