Regele saudit Abdullah al-Saud ar putea abdica

Mioara Stoica
31.03.2014

alte articole

Arabia Saudită: Regele Abdullah bin Abdulaziz
Arabia Saudită: Regele Abdullah bin Abdulaziz (JIM WATSON / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
31.03.2014

Se înmulţesc rapid zvonurile sau diversiunile, relatate pe larg de presa egipteană, că regele saudit Abdullah bin Abdulaziz al-Saud ar putea abdica în favoarea prinţului Salman. "Tânărul" Prinţ Salman (78 de ani pentru Gerontocraţia din Arabia nu este o vârstă prea avansată) este actualul ministru al Apărării şi vice prim-ministru.

Ştirea a început să circule chiar la sfârşitul vizitei preşedintelui Obama în Regat şi ar fi fost lansată de un cont de Twitter, apoi închis.

Greu de înţeles ce se întâmplă în coridoarele impenetrabile ale puterii din Riad. Unii observatori considră că o abdicare în acest moment, cu numirea prinţului succesor, ar distruge şansele lui Mutaib bin Abdullah, în vârstă de 62 de ani, fiul iubit al regelui şi fostul ministru al Gărzii Regale.

Împreună cu Khalid al-Tuwaijri, preşedinte al Curţii Regale, unul dintre oamenii din spatele loviturii de stat în Egipt, Mutaib reprezintă cercul de putere cel mai apropiat de rege. Adversarul lor cel mai formidabil este tânărul (54 de ani), Mohammad bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud, actualul ministru de Interne, unul dintre pretendenţii cei mai serioşi la tron.

Abdicarea în acest moment, dată fiind fragilitatea fizică a Regelui (regele trebuie să recurgă deseori la respiratorul de oxigen), ar slăbi poziţia lui Mutaib. Deci vestea, dacă este adevărată, ar fi destul de surprinzătoare. Cum spun saudiţii: "Vino la mine acasă, vom bea o ceaşcă de ceai, vom vorbi şi vom vedea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor