Reforma electorală: Partidele doresc revenire la liste închise în loc de uninominalul actual

Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”
Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală” (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
27.02.2013

La dezbaterea ”Să înţelegem reforma electorală”, organizată astăzi de Fundaţia Friedrich Ebert şi de Societatea Academică din România (SAR), toţi reprezentanţii partidelor parlamentare prezenţi au subliniat neajunsurile actualului sistem de vot şi au pledat pentru reprezentare proporţională şi liste deschise sau închise. Reprezentanţii societăţii civile au arătat însă că indiferent de sistemul folosit, acesta nu va garanta calitatea reprezentanţilor din Parlament. Aceasta rămâne tot la latitudinea partidelor politice.

Premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, a ţinut să sublinieze că ”schimbarea sistemului electoral nu va rezolva problemele pe care oamenii le au cu Parlamentul şi clasa politică”. În opinia sa, a fost o iluzie că votul uninominal va rezolva toate problemele. Ponta a arătat că în privinţa numărului crescut de parlamentari rezultat după ultimele alegeri, care a trezit nemulţumirea populaţiei, România nu este un caz singular. ”În Italia, care are un sistem electoral mixt, îmi place că câştigătorul din Camera Deputaţilor mai primeşte un bonus de 50 de locuri, dar asta nu se întâmplă şi la Senat. Ca urmare este foarte greu acum ca stânga condusă de Bersani să formeze o majoritate şi acolo. În Germania, cu un sistem mixt în care jumătate dintre parlamentari sunt aleşi pe liste iar cealaltă jumătate în colegii uninominale, vor fi 50 de parlamentari în plus la alegeri. Este adevărat însă că în România am avut 400 de colegii uninominale şi 600 de parlamentari”, a susţinut Ponta.

În opinia sa, legea electorală trebuie modificată în 2013 pentru că nu este un an electoral, dar numai după ce va fi revizuită Constituţia. Ponta pledează pentru renunţarea la sistemul uninominal pur în favoarea unui sistem de reprezentare proporţională pe liste închise pentru Camera Deputaţilor. La Senat ar urma sa fie păstrat votul uninominal într-un singur tur. ”Ar fi o Cameră a Deputaţilor aleasă proporţional şi care să aibă principalele atribuţii legate de buget, să fie Camera decizională pe majoritatea temelor şi un Senat în care să avem o reprezentare pe regiuni. Fiecare judeţ să aibă doi senatori, iar Senatul să aibă legislaţia pe dezvoltare regională şi atribuţii de politică externă şi de apărare", a explicat Ponta. El a mai afirmat că ”lista deschisă este o altă demagogie a PDL, la fel ca cea legată de scăderea numărului de parlamentari exprimată de populaţie prin referendumul din 2009”. ”Chiar vrea PDL 300 de parlamentari, în loc de 600? Eu vreau. Dar vor ei să aibă 15% din 300 mai degrabă decât 15% din 600?”, a mai spus liderul PSD.

Reprezentanta PDL, Sulfina Barbu, a recunoscut că ”legea electorală a avut un efect în 2008 şi altul în 2012”. În opinia ei însă reforma electorală, reforma Constituţiei şi regionalizarea ar trebui să întrunească un consens al tuturor formaţiunilor politice. Totuşi ”PDL susţine în continuare un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300, principiu afirmat de referendumul din 2009”. Acest Parlament unicameral ar urma sa fie ales printr-un sistem mixt: o treime dintre parlamentari ar fi aleşi prin scrutin majoritar uninominal, cu doi reprezentanţi pe colegiu iar celelalte două treimi prin sistem proporţional cu liste închise sau deschise, cu vot preferenţial.

În privinţa dificultăţii pe care le întâmpină partidele nou înfiinţate în ţara noastră să se constituie şi să intre în competiţie cu cele actuale, s-a văzut clar că există un consens transpartinic în legătură cu limitarea accesului acestora. Toate partidele şi-au reafirmat ataşamentul faţă de pragul electoral de 5% iar numărul mare de semnături necesare pentru înfiinţare nu-i deranjează pe liderii actualului establishment politic.

Ponta pledează pentru renunţarea la sistemul uninominal pur în favoarea unui sistem de reprezentare proporţională pe liste închise pentru Camera Deputaţilor. La Senat ar urma sa fie păstrat votul uninominal într-un singur tur.

Asta în ciuda faptului observat de Alina Mungiu Pippidi, preşedinte SAR, că ”încrederea în partidele politice a scăzut dramatic şi că legislaţia înfiinţării partidelor trebuie schimbată pentru că doar în Kazahstan e mai greu de înfiinţat un partid”.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că maghiarii s-au opus încă de la început (2007-2008) votului uninominal şi actualului sistem electoral şi ”am demonstrat unde putem ajunge cu acesta într-o situaţie politică modificată”. Hunor a subliniat că uninominalul n-a avut efectele scontate, alegerile din 2012 arătând clar că s-a votat politic, partidul nu persoana. ”Dacă cei care au câştigat colegiile nu făceau parte din partid şi candidau ca independenţi nu erau aleşi”, atrage atenţia liderul UDMR. Uniunea propune acum doi reprezentanţi pentru fiecare judeţ, indiferent de numărul de locuitori, un sistem proporţional simplu pe liste şi menţinerea bicameralismului. Ca şi premierul Ponta, Hunor consideră calitatea parlamentarilor, a candidaţilor ca fiind independentă de sistemul electoral, ”marea responsabilitate a partidelor”. Referitor la scăderea numărului de parlamentari şi unicameralism, liderul UDMR consideră că ”este o demagogie să ne tot întoarcem la referendumul din 2009, care a fost doar un simplu vehicul electoral pentru campania electorală prezidenţială a lui Băsescu”.

Ovidiu Gant, deputatul minorităţii germane, crede că modelul german este cel mai bun model de sistem electoral pentru România. În opinia sa, Senatul ar trebui să se transforme într-un fel de Bundesrat, iar Camera Deputaţilor să fie aleasă ca Bundestagul printr-un sistem mixt de colegii uninominale şi reprezentare proporţională pe liste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor