Reducând efectul dăunător al antibioticelor cu ajutorul homeopatiei

Anemona poate trata tusea, răcelile şi infecţiile de ureche
Anemona poate trata tusea, răcelile şi infecţiile de ureche (Courtesy of Karin Mont)
Karin Mont
06.08.2012

În primii mei doi ani de practică ca homeopat, obişnuiam să efectuez un simplu audit clinic. Prin urmărirea condiţiilor cerute pentru tratament, precum şi monitorizarea progreselor pacienţilor mei, am construit rapid un profil al practicii mele, care, la momentul respectiv, m-a ajutat să anticipez şi să înţeleg mai bine nevoile diverse ale pacienţilor mei.

Ca nou practicant, îmi amintesc comentând cu oarecare scepticism, la numărul de pacienţi veniţi prima dată în timp ce ne îndreptam spre iarnă. Un exemplu tipic ar fi un copil sau adolescent, ce prezintă simptome de tuse, răceală sau infecţiie ale urechii. Auzeam deseori că iarna anterioară fusese un coşmar, copilul părând să ia câteva boli în ciuda faptului că a primit câteva doze de antibiotice.

Părinţii aduceau copilul în pregul iernii, care se arăta în aceeaşi direcţie, copilul de obicei primind o a doua tranşă de antibiotice. Întrebarea pe care o auzeam deseori era "putea cumva homeopatia să ajute"?

Din fericire, homeopatia este cu siguranţă eficace în tratamentul bolilor comune. Medicamentele pe care le folosim sunt sigure şi uşor de administrat, încât părintele îngrijorat poate învăţa foarte repede cum să recunoască care medicament va funcţiona cel mai bine pentru a trata nevoile specifice ale copilului lor.

Am încurajat întotdeauna pacienţii mei să descopere cum să utilizeze în mod corespunzător medicamentele homeopatice de bază, pentru a-şi trata copiii lor, sau pentru a se trata ei înşişi, şi de-a lungul anilor, am observat că uneori chiar şi o cantitate mică de cunoştinţe poate ajuta la sporirea nivelului bunăstării întregii familii. De multe ori tusea sau răceala recurentă a copilului sunt factori determinanţi pentru a alege homeopatia pentru tratarea membrilor unei familii.

Supradoza de antibiotice

Ne apropiem de iarnă, iar eu mă pregătesc pentru a trata grupul din acest an al copiilor sensibili. Există acum o nouă urgenţă pentru sprijinirea acestor copii în scopul reducerii dependenţei lor de antibiotice. Este oficial. Am folosit în exces antibiotice timp de zeci ani, şi dacă nu reuşim să abordăm această problemă acum, aceasta va avea consecinţe grave.

Dependenţa de antibiotice devine rapid un domeniu de preocupare major la nivel mondial, pentru că suprafolosirea sau utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor a dus la dezvoltarea de noi tulpini de microorganisme, cum ar fi MRSA şi Clostriduim difficile, care se dovedesc mortale.

În aprilie 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis un avertisment puternic cu privire la pericolele iminente prezentate de rezistenţa la antibiotice. Într-o prezentare intitulată "Rezistenţa la antibiotice. Nicio acţiune azi, niciun tratament mâine", OMS pictează o imagine sumbră.

În Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda, aproximativ douăzeci şi cinci de mii de oameni mor în fiecare an, din cauza infecţiilor cauzate de bacteriile comune rezistente. Această cifră este luată de la aproximativ jumătate din cele 53 de state membre din cadrul Regiunii Europene a OMS, iar numărul morţilor din toată Europa, este necunoscut, dar fără îndoială, rezistenţa la antibiotice este în creştere într-un ritm alarmant.

Toate acestea poartă costuri financiare, precum şi costurile umane, numai în UE, costul este de aproximativ 1,5 miliarde de euro, privind rezolvarea consecinţelor a organismelor rezistente la antibiotice.

OMS este, de asemenea, critică faţă de excesul de antibiotice la animale de producţie, avertizând că bacteriile rezistente se pot răspândi cu uşurinţă prin intermediul lanţului alimentar. Se pare că în afara UE, doze mici de antibiotice sunt folosite în mod curent pentru a ajuta promovarea creşterii, o practică care are implicaţii în sănătate pentru noi toţi. Potrivit OMS, eşecul de a lua măsuri pozitive în prezent, precum şi coordonarea eforturilor noastre de a reduce utilizarea de antibiotice, ar putea să ne ducă înapoi la perioada de dinaintea antibioticelor. Abia acum ne confruntăm cu o nouă generaţie de "super" agenti patogeni, cu care avem să ne luptăm.

Ameninţare la adresa bunăstării?

Este interesant de observat că antibioticele - un produs care a fost promovat şi promovat cu fiecare oportunitate timp de zeci de ani, şi care a acordat câştig financiar considerabil pentru industria farmaceutică - au devenit acum o ameninţare serioasă la bunăstarea noastră pe termen lung. Pe partea pozitivă, agricultura ecologică este inclusă acum în Planul de lucru 2012 a UE, un lucru pozitiv.

Homeopatia are o parte integrantă în menţinerea sănătăţii în gestionarea ecologică a animalelor. Atunci când este utilizată corespunzător, homeopatia poate îmbunătăţi bunăstarea generală a fiecărui animal şi, prin urmare, reduce dependenţa de antibiotice sau alte intervenţii medicamentoase.

Homeopaţii au ajutat pacienţii lor, pentru a obţine îmbunătăţirea sănătăţii, în scopul de a reduce nevoia lor de a recurge la antibiotice, sau alte produse farmaceutice, de zeci de ani. Acum, metode de cercetare sunt disponibile pentru a verifica faptul că homeopatia poate servi ca o alternativă eficientă la antibiotice, şi alte medicamente, pentru o serie de boli infecţioase.

Soluţia homeopată

Într-un studiu efectuat în Franţa, publicat în revista "Gestionarea bolilor şi a rezultatelor de sănătate" în anul 2004, un grup de 499 de copii care sufereau de răceli recurente a fost împărţit în două grupuri de tratament. 231 de copii li s-au administrat un tratament convenţional, şi 268 de copii au fost trataţi de către medicii care au folosit homeopatie alături de medicamente convenţionale.

Rezultatele s-au considerat revoluţionare: doctorii au iniţiat tratament preventiv în cadrul grupului homeopat, la 82,2 la sută din pacienţii lor, comparativ cu doar 43,3 la sută în cadrul grupului non-homeopat, care este în concordanţă cu faptul că abordarea homeopatică se concentrează pe reducerea susceptibilitatii la boli, în scopul de a preveni incubarea bolii, în loc de a se lupta cu boala odată ce aceasta a prins rădăcini.

În plus, doar 20,9 la sută din grupul "homeopat" de copii au primit antibiotice, ca parte a tratamentului lor, comparativ cu un procent uimitor de 89.6 la sută din grupul non-homeopat. Au existat o serie de alte studii care arată că pacienţii care primesc tratament homeopat trebuie să folosească antibiotice mai rar. În plus, aceşti pacienţi nu dezvoltă complicaţii legate de medicaţie, ca urmare a tratamentului lor.

De la descoperirea lor, antibioticele au salvat, fără îndoială, multe vieţi. Cu toate acestea, ele au fost întotdeauna ineficiente în tratarea unor afecţiuni virale, şi sunt uzate în exces sau greşit în cadrul tratamentului infecţiilor bacteriene. Ca urmare, agenţii patogeni rezistenţi la antibiotice, devin din ce în ce mai răspândiţi.

Homeopatia oferă o soluţie de tratament eficientă pentru numeroase infecţii virale, care la rândul lor ajută la reducerea creării de noi patogeni rezistenţi la antibiotice.

Potrivit experienţei mele, homeopatia este cel puţin la fel de eficace ca medicina convenţională în tratarea bolilor infecţioase, şi observaţia mea este susţinută de cercetări deja efectuate. Prin urmare, pare logic ca homeopatia să fie de obicei aplicată ca o opţiune de primă linie în tratamentul majorităţii bolilor virale şi bacteriene infecţioase. Acest lucru ar duce la o reducere semnificativă de utilizare de antibiotice, care, la rândul său, ar ajuta la conservarea eficacităţii antibioticelor, astfel încât acestea să poată fi utilizate în cazurile în care sunt cu adevărat necesare.

Karin Mont este co-fondator şi preşedinte al Alliance of Registered Homeopaths (ARH). A practicat homeopatia în East Sussex de peste douăzeci de cinci ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor