Recursul compensatoriu. Tudorel Toader, acuzat de dezinformare chiar de către oamenii din sistem

Pe fundalul disputelor din spaţiul public legate de recursul compensatoriu, sindicaliştii din penitenciare vin să îl acuze pe Tudorel Toader de dezinformare.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.01.2019

Ministrul Tudorel Toader dezinformează opinia publică în privinţa recursului compensatoriu, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

În contextul disputei create între Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, şi Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, referitor la iniţiativa privind Legea cunoscută a fi a "recursului compensatoriu", sindicaliştii ţin să transmită că proiectul iniţiat de către Raluca Prună în mandatul Dacian Cioloş este substanţial diferit faţă de cel adoptat în Guvern în mandatul Sorin Grindeanu la 31 ianuarie 2018, şi prezentat de către ministrul Florin Iordache ca parte a unui pachet care includea, la acea vreme, şi graţierea unor pedepse. Cele două forme sunt disponibile pe site-urile Ministerului Justiţiei şi Parlamentului. În concluzie, ministrul Tudorel Toader dezinformează, spun sindicaliştii în comunicatul remis Epoch Times.

FSANP mai transmite că din stenogramele de şedinţă ale comisiilor şi plenului parlamentar rezultă, fără echivoc, faptul că Ministerul Justiţiei, în mandatul Tudorel Toader, a susţinut proiectul propus de Guvern la 31 ianuarie 2018 şi modificările de esenţă propuse şi aprobate de către coaliţia majoritară, insistând chiar prin secretarul de stat Mariana Moţ că astfel procedura ar fi mai clară.

Astfel, faţă de varianta iniţială au fost operate în procedură de urgenţă modificări de substanţă în Comisia Juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, fără ca reprezentantul Ministerului Justiţiei să formuleze obiecţii. Aceste modificări au denaturat semnificativ proiectul de act normativ prin:

- schimbarea referinţei de suprafaţă de la 3 mp/deţinut la 4 mp/deţinut. Astfel, s-a creat o aparenţă a supra-aglomerării. La 3mp/deţinut sistemul penitenciar avea un grad de aglomerare de 104,7% conform raportărilor Consiliul Europei. De precizat că CEDO se raportază tot la 3mp.

- introducerea unor condiţii alternative (nu cumulative) extrem de imprecise în definirea condiţiilor improprii de detenţie, asigurându-se extinderea forţată a ariei de aplicare. Dacă această lege s-ar aplica şi românilor plătitori de taxe, practic, majoritatea spaţiilor de locuit din România ar fi în condiţii improprii.

- extinderea spaţiului de referinţă de la nivelul camerei de deţinere la nivelul corpului de detenţie, ceea ce a dus la situaţii absurde în care pentru o singură cameră în condiţii improprii, corpuri întregi sunt declarate improprii. În acest fel au beneficiat şi deţinuţii-vip care de regulă au fost cazaţi în camere spaţioase şi bine dotate.

Sindicaliştii mai transmit că au formulat obiecţii faţă de proiectul iniţial, iar ministrul Raluca Prună a participat direct la discutarea acestora. Motivul principal este că proiectul porneşte de la o premisă greşită, aceea că trebuie recompensaţi infractorii, şi că CEDO solicită îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie nu favorizarea infractorilor.

De asemenea, FSANP mai informează că şi înainte şi după aplicarea legii au avertizat în legătură cu efectele negative asupra criminalităţii şi au cerut abrogarea de urgenţă a acestei aberaţii legislative. Ministrul Toader a susţinut însă în mod constant această lege şi chiar a propus ca şi deţinuţii care între timp s-au liberat să fie compensaţi financiar cu sume cuprinse între 5 - 8 euro/zi de detenţie.

"În concluzie fără să uităm problemele din mandatul Raluca Prună pentru care am şi ieşit în stradă de altfel, constatăm că ministrul Tudorel Toader îşi păstrează neplăcutul obicei de a dezinforma opinia publică", concluzionează FSANP.

Reamintim că de partea sa, Tudorel Toader a susţinut, într-o lungă postare pe Facebook, că ministerul său şi-a exprimat în scris dezacordul faţă de proiectul de lege din Parlament. Atenţie însă, potrivit postării sale, MJ şi-a exprimat dezacordul faţă de forma adoptată de Senat dar proiectul a suferit modificările cele mai grele în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, acolo unde, potrivit sindicaliştilor, reprezentanţii ministerului condus de Toader n-au ridicat obiecţiile care se impuneau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor