Recidivă / Tony Blair justifică războiul din Irak

Fostul premier britanic Tony Blair îşi asumă răspunderea deplină pentru decizia războiului din Irak. O anchetă de şapte ani privind implicarea Marii Britanii în acel război a concluzionat faptul că Londra a eşuat să acopere toate opţiunile paşnice.
Fostul premier britanic Tony Blair.
Fostul premier britanic Tony Blair. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.07.2016

După şapte ani de desfăşurare a unei anchete conduse de Sir John Chilcot, a fost publicat miercuri dimineaţă la Londra un raport de 2,6 milioane de cuvinte. Raportul a concluzionat că Marea Britanie a invadat Irakul înainte să se fi epuizat toate opţiunile paşnice pentru dezarmarea dictatorului Saddam Hussein.

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat miercuri că lumea este un loc mai sigur datorită acţiunii militare. El a precizat însă: “Pentru toate acestea vă cer scuze şi îmi pare rău mai mult decât aţi putea şti sau crede vreodată”.

În 2002, Blair i-a declarat fostului preşedinte american George W. Bush că îl va susţine în desfăşurarea invaziei. Într-o notă trimisă de Blair lui Bush şi scrisă în 28 iulie 2002, în vara de dinaintea invadării Irakului, fostul premier britanic a scris: “Voi fi alături de dumneavoastră, indiferent cum. Dar acesta este momentul de a evalua dificultăţile într-o manieră directă. Planificarea acestei mişcări şi strategia sunt cele mai dificile [probleme] de până acum.”

Blair a declarat în nota sa trimisă lui Bush în 2002 că înlăturarea lui Saddam a fost “lucrul corect ce trebuie făcut”, adăugând: “El este o potenţială ameninţare. El ar putea fi restricţionat. Dar restricţionarea... este întotdeauna riscantă. Înlăturarea lui va elibera regiunea. Şi regimul său este... brutal şi inuman”.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Londra, Blair a recunoscut că a fost “cea mai chinuitoare decizie” pe care a luat-o ca premier al Marii Britanii, dar a negat că invazia Irakului a declanşat terorismul de astăzi.

El a insistat că fostul dictator irakian Saddam Hussein era la acea vreme o ameninţare pentru pacea mondială şi acţiona împotriva propriului său popor.

“A trebuit să decid. M-am gândit la Saddam, la faptele sale şi la caracterul regimului său... şi am luat decizia cu mare greutate”, a susţinut Blair, adăugând că, cel puţin, Irakul are în prezent un guvern ales şi legitim, care luptă împotriva terorismului cu sprijinul comunităţii internaţionale.

“Nu a fost nicio cale de mijloc. Decizia trebuia luată... şi eu a trebuit să o iau”, a precizat acesta, adăugând că sentimentul public din Occident după tragedia din 11 septembrie 2001 din SUA a fost unul împotriva teroriştilor.

În plus, fostul premier britanic laburist a căzut de acord, personal, să trimită în Irak trei brigăzi de luptă cu două luni înaintea invaziei din 2003, fără să se consulte cu miniştrii de resort.

Chilcot a declarat că decizia lui Blair de a participa la prima invazie şi ocupare a unei ţări suverane de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost “o ultimă soluţie” ce putea fi adoptată şi s-a sfârşit într-un eşec din cauza evoluţieii “total necorespunzătoare” a Irakului de după Saddam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor