Războiul PNL-PSD se mută în instanţă. Premierul Ponta, obligat să organizeze parţiale la Cluj

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Deşi postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a fost vacantat după arestarea lui Horea Uioreanu, premierul Victor Ponta nu s-a grăbit să organizeze alegeri parţiale astfel că liberalii au acţionat Guvernul în instanţă. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au dat, vineri, câştig de cauză PNL Cluj şi l-au obligat pe premier să organizeze parţiale, însă decizia nu este încă definitivă, relatează bzc.ro.

"Decizia Curţii de Apel Cluj, o victorie în primă instanţă, care arată că demersul PNL este pe deplin justificat: Guvernul Ponta încalcă dreptul a milioane de români, din toată ţara, de a avea reprezentaţi în comunităţile locale", a declarat şefa PNL, Alina Gorghiu.

Iniţiatorul demersului în instanţă, co-preşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, susţine că nu numai judeţul Cluj este în această situaţie, aceasta generalizându-se la nivel naţional, iar proiectele sunt blocate şi nu există o majoritate stabilă care să poată decide priorităţile de dezvoltare.

"Statul de drept şi Democraţia au obţinut azi o frumoasă victorie în instanţă împotriva lipsei de dorinţă a Guvernului Ponta de a aplica legea în organizarea de alegeri parţiale anticipate pentru funcţia de preşedinte a CJ Cluj, funcţie vacantată anul trecut. Instanţa de Contencios administrativ ne-a dat azi câştig de cauză la plângerea prin care am chemat în judecată Guvernul României pentru a-l obliga să respecte legile. În halul acesta a ajuns Victor Ponta să-şi dorească menţinerea la putere, încât a trebuit obligat prin hotărâre judecătorească să ia în serios legea şi să nu-şi bată joc de drepturile clujenilor de a alege şi de a fi ales", a precizat Mihai Seplecan în cadrul unui comunicat remis presei.

Sentinţa de azi poate fi atacată cu recurs, însă co-preşedintele executiv al PNL Cluj şi-a exprimat speranţa ca, în interesul cetăţeanului, Guvernul Ponta să aibe decenţa să respecte legea chiar dacă aceasta - după cum a invocat în apărare "nu prevede pedepse" pentru nerespectarea ei.

"Reamintesc faptul că am dat în judecată Guvernul Ponta pentru a-l obliga, conform prevederilor Legii, la stabilirea datei de desfăşurare şi organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj. Fiind vorba despre alegeri parţiale generate de o situaţie prevăzută de Legea administraţiei publice, respectiv cea privind Statutul aleşilor locali, data desfăşurării alegerilor trebuie să se stabilească cu cel puţin 35 de zile înaintea votării. S-a ajuns la situaţia ca totul să se trateze prin tribunale din cauza faptului că la PSD înfrângerea legii prin tergiversare şi forţare este normă de lucru. Reamintesc faptul că există şi acţiuni penale împotriva premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de contencios administrativ", a subliniat Mihai Seplecan.

"Deci, se poate! Schimbarea vine de la Cluj. De aceea îi sfătuiesc pe toţi cei aflaţi în situaţii similare să procedeze la acţionarea în judecată a acestui Guvern nu prea obişnuit cu respectarea Legii", a adăugat co-preşedintele executiv PNL Cluj.

Amintim că pe 3 octombrie liberalul Horea Uioreanu a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj pentru că a fost arestat şi trimis în judecată pentru corupţie. Trei zile mai târziu, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuscan, a emis ordinul prin care a constatat încetarea mandatului acestuia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne